Útok na školu v Rusku: HOROR! Několik mrtvých, jde o děti i učitele!

Ozbrojenci zaútočili ve škole v ruské Kazani. (11.5.2021)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

11. května 2021 10:22 | Aktualizováno: 11. května 2021 13:53

Nejméně sedm dětí a jedna učitelka přišly o život při střelbě, kterou dnes rozpoutal jeden ozbrojený útočník ve škole v Kazani v ruském Tatarstánu. Potvrdily to místní úřady a také Národní protiteroristický výbor. Dříve ruské tiskové agentury s odvoláním na své zdroje informovaly o přinejmenším 11 mrtvých a dvou útočnících, z nichž jednoho se podařilo zadržet a druhého prý zastřelila zásahová jednotka.

Motiv útoku zatím není jasný, podle agentury TASS jím mohla být pomsta a nenávist bývalého žáka. Úřady vyhlásily v Tatarstánu na středu 12. května státní smutek. Prezident Vladimir Putin pod dojmem nejnovějšího krveprolití nařídil zpřísnit předpisy povolující civilistům držení zbraní.

Terčem útoku se stala škola, kterou útočník před čtyřmi lety absolvoval. "Víme, že ukončil toto školní zařízení před čtyřmi lety. Byl zadržen," citoval TASS zástupce vedení školy. Střelec se podle něj jmenuje Ilnaz Guljavijev a je mu 19 let.

"Terorista byl zatčen. Je mu devatenáct let," prohlásil prezident autonomní republiky Rustam Minnichanov, podle kterého mladík měl registrované zbraně použité při útoku.

Children seen jumping from building amid school shooting in Kazan, Russia; at least 9 killed pic.twitter.com/c8vlJcq4zV

— BNO News (@BNONews) May 11, 2021

Na sociálních sítích se podle listu Kommersant objevily záběry, na kterých se útočník označuje za Boha a za monstrum. "Začal jsem všechny nenávidět. Vždy jsem všechny nenáviděl," tvrdí.

Policie mezitím zadržela jednačtyřicetiletého muže, kterého podezírá, že byl útočníkovým komplicem.

Na sociálních sítích jsou tvrzení očitých svědků, podle nichž děti vyskakovaly z oken, aby si zachránily život, zatímco jiné se schovávaly pod lavicemi či v kabinetech. V nemocnicích je 16 zraněných, včetně 12 dětí.

"Všichni začali poplašeně pobíhat a křičet: ´Zavřete dveře´, " líčil jeden z žáků podle ruské redakce zpraodajské stanice BBC. "Asi po deseti patnácti minutách jsme vyšli ze školy. Nikoli okny. Chtěl jsem, ale učitel hned okno zavřel a řekl: ´Ne.´ Pak policisté začali bušit na dveře a volali: ´Otevřete, to jsme my.´ Tak jsme otevřeli," dodal.

Kazaň, která leží asi 725 kilometrů na východ od Moskvy, má více než 1,25 milionu obyvatel a je správním střediskem Tatarstánu, obývaného převážně muslimy.

Úřady v Kazani po střelbě omezily vstup do škol v celém městě a později zrušily odpolední vyučování, jakož i středeční vyučování.

Prezident Putin nařídil zpřísnit předpisy týkající se držení zbraní. "Problém je v tom, že někdy se jako lovecké zbraně registrují pušky, které se v některých zemích používají jako (armádní) útočné pušky. To se přepracuje," vysvětlil prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov. Nejen v Rusku se prodávají pod názvem Sajga lovecké karabiny, které jsou vlastně civilními verzemi proslulého "kalašnikova".

Západní tiskové agentury upozorňují, že střelba na ruských školách je poměrně vzácná a že podobná krveprolití jsou obvykle dílem žáků. V říjnu 2018 osmnáctiletý student školy v Kerči na anektovaném Krymu zabil dvě desítky lidí, než se po činu sám zastřelil.

Témata: Breaking News Rusko útok