Hizballáh chce útočit na americké půdě!

USA, ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

11. října 2017 0:23

Radikální libanonské hnutí Hizballáh stojí o možnost provádět teroristické útoky na území Spojených států. Dnes to podle agentury Reuters prohlásil šéf amerického Národního protiteroristického střediska (NCTC) Nicholas Rasmussen.

NCTC, které koordinuje činnost amerických zpravodajských služeb, nově vypsalo odměnu ve výši několika milionů dolarů (desítky milionů korun) za dvojici vysokých činitelů Hizballáhu.

"Podle našich hodnocení je Hizballáh rozhodnut umožnit případné útoky v USA jako součást svých teroristických plánů," prohlásil Rasmussen na schůzce na ministerstvu zahraničí.

NCTC rovněž vypsalo odměnu sedm milionů dolarů (153 milionů korun) za dopadení Talála Hamíji, který vede vnější bezpečnostní organizaci Hizballáhu, a pět milionů dolarů (110 milionů korun) za Fuáda Šukra, který podle Američanů sehrál klíčovou roli při bombových útocích na americkou základnu v Bejrútu v roce 1983.

Hizballáh, k jehož spojencům patří Írán a také syrský režim, je v USA na seznamu teroristických organizací a jeho podpora je trestná. EU pak za teroristickou organizaci považuje vojenské křídlo hnutí.

Témata: Hizballáh USA Terorismus