Češi jsou hlupáci a vrazi? Kvůli popravě slovenského novináře jsme si to pořádně vyžrali!

Ján Kuciak

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

30. března 2018 16:03

Slovenská policie stále nedokázala zjistit, kdo stojí za vraždou slovenského novináře Jána Kuciaka. Italský investigativní novinář Antonio Papaleo ale tvrdí, že by za činem mohli stát hloupí Češi, případně sami Slováci.

"Tušil jsem již dříve, že na Slovenské novináře, kteří pracují na nějakých velkých kauzách, mohou být spáchány útoky, ale takovou brutální popravu jsem opravdu nečekal. Úplně mě dorazil fakt, že nebyl zabit jen Jan, ale i jeho snoubenka Martina," uvedl novinář v rozhovoru pro slovenský server Topky s tím, že znal Jana jako statečného kolegu, který si byl vědom rizik spojených s jeho povoláním. 

On sám byl jedním z prvních lidí na Slovensku, kteří upozornili na podnikatele Antonina Vadalu. Toho označil zavražděný novinář za člověka napojeného na kalábrijskou mafiánskou organizaci Ndrangheta a zároveň na politickou reprezentaci země. 

"V Itálii působí několik velkých kriminálních organizací. Většina lidí si mafii představuje tak, jak bývá zobrazována v hollywoodských filmech, jako nějaký sicilský syndikát, který kromě Itálie působí zejména ve Spojených státech. Díky tomu, že se o ní dosud příliš nemluvilo a rovněž díky nečinnosti italské policie, ale nabývá stále větší vliv právě kalábrijská Ndrangheta. Ta kontroluje 90 procent světové produkce kokainu, který se pašuje i do Evropy," vysvětlil.

Sám Vadala se podle něj navíc absolutně neumí ovládat. "Byl jsem mu představen jako majitel vydavatelství a on chtěl hned ode mne, abych mu zfalšoval fakturu na půl milionu eur, aby si ji mohl dát do daňového přiznání," tvrdí novinář.

Podle něj došlo k vraždě Kuciaka kvůli práci. Ján prý musel odhalit nějaké informace a někoho tím ohrožoval a ten někdo se ho rozhodl zabít, aby nevyšlo na povrch tajemství o jeho špinavém byznysu.

"Podle mě si najal nějaké hloupé Slováky nebo Čechy a ti vraždu provedli,"tvrdí a dodává, že vražda novináře je útokem na celou společnost, jíž novináři slouží jako veřejná kontrola moci.

Témata: vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018) Ján Kuciak češi