Moderna jako vstupenka za hranice, Sputnik ne? S jakou vakcínou půjde vycestovat?

Očkování, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

13. března 2021 19:17

Pár dní před zveřejněním návrhu společného "očkovacího pasu" stojí Evropská unie před zásadní otázkou. Evropská komise řeší, zda má být za dostatečnou ochranu před covidem-19 považována ruská či čínská vakcína, které zatím nemají unijní autorizaci. Zatímco eurokomisařka Ylva Johanssonová dnes řekla, že do certifikátu se budou počítat pouze vakcíny schválené Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), někteří činitelé tvrdí opak.

Mnoho zejména jihoevropských států, které spoléhají na letní návrat turistů, volá po tom, aby EU co nejdříve připravila kritéria pro jednotné digitální osvědčení, na jehož základě budou moci lidé očkovaní proti covidu-19 bez testů, karantén či dalších podmínek cestovat mezi unijními zeměmi. Brusel hodlá návrh parametrů certifikátu, který se kvůli nejednotnému pohledu zemí na jeho využití zdráhá nazývat pasem, představit příští středu.

"Chceme vytvořit digitální certifikát, v němž bude zaznamenán negativní PCR test, důkaz o tom, že máte protilátky, nebo že jste očkován vakcínou schválenou EMA," řekla několika evropským médiím komisařka pro vnitřní záležitosti Johanssonová.

To by znamenalo, že by volnou cestu po Evropě měli bez testů či protilátek pouze lidé, kteří budou očkováni jednou ze čtyř dosud schválených vakcín vyráběných firmami Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Například Maďarsko však již začalo své obyvatele očkovat vakcínami čínské firmy Sinopharm a ruskou látkou Sputnik V. EMA začala ruskou vakcínu posuzovat minulý týden v průběžném hodnocení, které obvykle trvá několik měsíců. Čínská společnost o hodnocení ještě ani nepožádala.

O nasazení neautorizovaných vakcín se vede debata také v Česku či na Slovensku, které již Sputnik V nakoupilo.

Maďarští politici usilují, aby certifikát uznával i dosud neschválené látky, jinak by se země mohla postavit proti jeho zavedení.

Nejmenovaný činitel komise začátkem tohoto týdne agentuře Bloomberg řekl, že osvědčení bude zahrnovat i vakcíny, které byly nouzově schválené úřady jednotlivých států. Podle dnešních informací agentury Reuters současný návrh obsahuje větu, že členské země mohou podle svého uvážení v rámci certifikátu uznávat i tyto vakcíny. Právě o podobu tohoto bodu, která se do konečného návrhu může změnit, se podle informací ČTK vedou v komisi debaty. Některé země v čele s Francií jsou proti tomu, aby EU vakcíny bez společné autorizace uznávala, a proto hrozí, že se o podobě osvědčení povedou dlouhé debaty.

Témata: očkování