V hořícím nákupním centru na Sibiři se pohřešují desítky dětí

požár OC v Kemerovu (25.3.2018) 4

Autor: stars24.cz

26. března 2018 8:05 | Aktualizováno: 26. března 2018 8:20

Mezi více než šesti desítkami nezvěstných v dosud hořícím obchodním centru na Sibiři je i 41 dětí. Uvedla to ruská státní agentura TASS. Požár v nákupním středisku v sibiřském Kemerovu si podle úřadů zatím vyžádal 37 obětí, konečná bilance neštěstí však nejspíše bude ještě horší. Záchranáři podle agentury Interfax připouštějí, že šance najít pohřešované naživu jsou prakticky nulové.

"Mezi těmi, o jejichž osudu příbuzní dosud nic neví, je předběžně 41 dětí," uvedl mluvčí záchranářů podle TASS. Nezvěstných je celkem 64 lidí. Ze čtyř desítek zraněných, ošetřených lékaři, deset zůstává v nemocnicích.

Agentura Interfax vysvětlila vysoký počet pohřešovaných i tím, že se hasiči dosud nemohou kvůli popadaným konstrukcím, hustému dýmu a vysoké teplotě dostat do třetího kinosálu na čtvrtém podlaží, kde požár v neděli odpoledne propukl. Následně se rozšířil se na plochu 1600 čtverečních metrů a způsobil zhroucení části střechy.

Oheň se dosud nepodařilo uhasit. Podle místního zpravodaje TASS jsou plameny nyní vidět na třetím podlaží nákupního centra. Hasiči se obávají zhroucení nosné konstrukce v důsledku žáru.

Podle místního gubernátora Vladimira Černova bylo 13 mrtvých těl nalezeno v jednom z kinosálů. Mezi první pěticí identifikovaných obětí bylo dítě, tři ženy a muž, uvedli vyšetřovatelé. Zda oběti požáru zabil dým, či podlehly popáleninám, policie zatím nesdělila. Podle nejmenovaných zdrojů agentury TASS se při požáru uvolňoval z oteplení budovy a z plastových obkladů stěn jedovatý dým.

Nákupní centrum s celkovou plochou 23.000 čtverečních metrů bylo otevřeno v roce 2013 a kromě obchodů se v něm nachází bowlingová herna, kinosály a dětské centrum.

Kemerovo leží asi 3000 kilometrů východně od Moskvy.

Témata: požár OC v Kemerovu (25.3.2018) Rusko Požáry