Islamista střílel ve Francii po lidech! Tři lidi zabil a byl zastřelen

Střelba ve Francii: Dva lidé zemřeli

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. března 2018 13:07 | Aktualizováno: 23. března 2018 16:21

Ozbrojenec hlásící se k takzvanému Islámskému státu zavraždil dnes na jihu Francie tři lidi a dalších zřejmě 16 zranil, z nichž dva jsou v kritickém stavu. V Carcassonne nejdřív zabil jednu osobu a poté zajal několik rukojmích v supermarketu v nedalekém městečku Trèbes. Policie ho po několika hodinách zastřelila. Podle ministra vnitra Gérarda Collomba šlo o teroristický útok, který muž známý jako drobný kriminálník spáchal zjevně sám. Policie v rámci pátrání zadržela družku útočníka.

"Náš stát se stal terčem islamistického teroristického útoku," prohlásil prezident Emmanuel Macron po schůzce, k níž se kvůli těmto událostem sešel s ministrem vnitra. Vyzval přitom občany, aby stále měli na paměti hrozbu terorismu.

Údajný sympatizant Islámského státu marockého původu, který měl styky se salafisty, tedy islámskými fundamentalisty, žádal propuštění Salaha Abdeslama, jediného přeživšího podezřelého z atentátů v Paříži v listopadu 2015 se 130 oběťmi. Islámský stát se později k útoku přihlásil. Své tvrzení, že za útokem stál "voják chalífátu", ale IS nijak nedoložil, napsala agentura Reuters.

Ministr Collomb řekl, že střelec, 25letý Radouane Lakdim z jihu Francie, byl zradikalizovaný delikvent známý kvůli drobným zločinům a jako drogový dealer. Nebyl považován za nebezpečného islamistu, ale byl pod dohledem. Tajné služby ale "neodhalily žádné varovné signály možného přechodu k teroristickému činu", sdělil prokurátor věnující se případům terorismu v zemi François Molins.

Muž byl údajně ozbrojený i granáty. Ještě než prchl do 20 minut jízdy vzdálenému Trèbes, patrně při krádeži auta v Carcassonne zastřelil řidiče a zranil dalšího pasažéra.

Z automobilu pak u Carcassonne postřelil jednoho ze skupiny čtyř členů pohotovostní policejní jednotky CRS. Zástupce policie Yves Lefebvre řekl, že policisté se vraceli z ranního běhu a neměli na sobě policejní uniformu. Jeden policista byl lehce postřelen do ramene.

V supermarketu řetězce Super U později ozbrojenec zabil další dva lidi. Mezi mrtvými je i portugalský občan. Při policejním zátahu byli zraněni další nejméně dva příslušníci bezpečnostních složek.

Útočník podle svědků při vstupu do obchodu vypálil několik ran a podle starosty Trèbes Erica Menassiho křičel "Alláhu akbar (bůh je veliký), všechny vás zabiju!". Také vykřikoval, že je vojákem IS, a hovořil o odplatě za bombardování Sýrie. Mezitím zřejmě většina zákazníků a personálu z obchodu uprchla. V momentě policejního zásahu už zůstal v obchodě s útočníkem pouze jeden policista, který se podle Collomba nechal vyměnit za jednoho z rukojmích. Podle prokurátora Molinse policie proti pachatelovi zaútočila, když začal po svém novém rukojmím střílet.

V souvislosti s tímto teroristickým útokem vyjádřili Francii účast a podporu mezi jinými předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a německá kancléřka Angela Merkelová. "Boj proti terorismu je obtížný a dlouhý boj. Povedeme ho a společně v něm zvítězíme," prohlásil Juncker.

Český prezident Miloš Zeman zaslal Macronovi kondolenční telegram, v němž vyjádřil soustrast rodinám obětí i francouzskému lidu. "Chtěl bych Vás ujistit, že boj proti terorismu zůstává i nadále jednou z mých priorit a že Česká republika je připravena stát po boku Francie a dalších spojenců," napsal Zeman podle sdělení svého mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Od střelby v pařížské redakci časopisu Charlie Hebdo v lednu 2015 zemřelo ve Francii při útocích extremistů hlásících se k IS přes 240 lidí. Pařížské státní zastupitelství uvedlo, že dnešní incident vyšetřuje protiteroristická prokuratura.

Velkou většinu pachatelů nedávných teroristických útoků v Evropě policie zastřelila buď na místě, nebo později, když byli na útěku. Případně se jednalo o sebevražedné atentátníky, kteří při útocích zahynuli. V posledních třech letech tak při největších teroristických útocích v západoevropských městech zemřely tři desítky útočníků. Téměř dvě třetiny z nich zahynuly kulkou z policejní zbraně.

Témata: teroristické útoky ve Francii