Odstranění Skripala: Kdo je původcem nervově paralytické látky novičok?

Sergej Skripal

Autor: stars24.cz

20. března 2018 18:18

Rusko neobvinilo Švédsko, že je možným původcem nervově paralytické látky novičok, kterou byli podle Londýna otráveni v Británii bývalý agent Sergej Skripal a jeho dcera. Ze strany Moskvy to byla pouhá hypotéza, řekl dnes ruský velvyslanec ve Švédsku, kterého si předvolalo tamní ministerstvo zahraničí. "Byla to jen poznámka, domněnka, nikoliv oficiální vysvětlení," prohlásil podle agentury AFP velvyslanec Viktor Tatarincev.

Podle agentury TASS švédskou stranu upozornil, že v armádním výzkumném ústavu ve městě Umea asi 500 kilometrů severně od Stockholmu se skladují vzorky nejrůznějších chemických, bakteriologických a radioaktivních látek. Psal o tom podle něj švédský tisk a přítomnost zmíněných vzorků potvrdili i zaměstnanci ústavu v Umea.

Skripal a jeho dcera Julija byli bojovou látkou novičok otráveni počátkem března v jihoanglickém městě Salisbury. Británie z odpovědnosti přímo obvinila Rusko, podle šéfa britské diplomacie Borise Johnsona o útoku musel rozhodnout osobně prezident Vladimir Putin.

Skripal pracoval pro ruskou vojenskou rozvědku GRU, později se ale nechal zverbovat britskou tajnou službou MI6.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v sobotu popřela, že by se substance novičok vyráběla v bývalém SSSR nebo v Ruské federaci. Obvinila zároveň Británii, Česko, Slovensko, Švédsko a USA, že jsou možnými původci této látky. Praha, Bratislava i Stockholm to důrazně popřely. České ministerstvo zahraničí si na středu předvolalo ruského velvyslance v zemi Alexandra Zmejevského.

Rusko svolává cizí velvyslance kvůli kauze Skripal

Ruské ministerstvo zahraničí pozvalo na středu všechny velvyslance akreditované v Moskvě na schůzku s vedením a experty úřadu kvůli případu otravy ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala. Oznámila to dnes mluvčí ministerstva Marija Zacharovová. Skripal byl počátkem března otráven armádním jedem novičok v Salisbury na jihu Anglie.

Schůzky se na ruské straně zúčastní vedoucí představitelé ministerstva a experti odboru, který má na starosti nešíření a kontrolu zbraní, uvedla mluvčí. "Základním tématem bude situace kolem prohlášení Británie o útoku jedovatými látkami na jejím území," konstatovala.

Moskva podle Zacharovové chce prezentovat vlastní názor na incident se Skripalem a bude chtít znát odpověď na otázky, které má ruská strana.

Případ otravy ruského agenta, který vyzradil britské tajné službě MI6 desítky ruských agentů v západní Evropě, byl už v minulých dnech předmětem tvrdých diplomatických sporů. Ruské ministerstvo zahraničí obvinilo Českou republiku, Slovensko, Švédsko, Británii a USA, že jedovatá látka použitá v Salisbury může pocházet z jejich laboratoří.

Česko, Slovensko a Švédsko obvinění důrazně odmítly, ve Stockholmu dnes tvrzení Moskvy vysvětloval ruský velvyslanec. Totéž očekává i česká diplomacie od ruského ambasadora Alexandra Zmejevského, který je na pražské ministerstvo zahraničí pozván ve středu.

Témata: Sergej Skripal Rusko Švédsko