Políček českým lyžařům! Část Německa střediska ani neotevře!

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

12. ledna 2021 18:47

Sasko se dnes dohodlo s provozovateli sjezdovek a vleků na ukončení lyžařské sezony, která kvůli pandemii nemoci covid-19 ani nezačala. Oznámila to saská ministryně turistiky Barbara Klepschová. Regionální vláda této spolkové země, která je koronavirem v Německu nejvíce postižena, bude nyní s vlekaři jednat o kompenzacích.

Současná karanténní opatření, která v Sasku platí nejméně do 7. února, znemožňují provoz vleků. "Aby na zbytek sezony měly sjezdovky dostatek sněhu, museli by provozovatelé již nyní začít s umělým zasněžováním. Aktuální epidemická situace je ale nadále velmi vážná. Proto jsme se s těžkým srdcem společně rozhodli, že zimní turistickou sezonu ukončíme," řekla po jednání s provozovateli Klepschová.

Vleky a lanovky v saských lyžařských středicích, jako jsou například Oberwiesenthal, Klingenthal, Schöneck či Eibenstock, se tak znovu rozjedou nejdříve na sklonku letošního roku. Sasové ale mohou vyrazit na běžky.

Pokud však jejich výlet přesáhne vzdálenost 15 kilometrů od domova, hrozí jim pokuta za porušení karanténních opatření. Policie kontroly v horských oblastech provádí pravidelně.

Témata: Lyžování Německo