Putin slaví dalších šest let v Kremlu. „Čeká nás úspěch,“ oznámil voličům

Vladimír Putin 6

Autor: stars24.cz

18. března 2018 22:08

Ruský prezident Vladimir Putin dnes večer na mítinku v Moskvě poděkoval za podporu a úspěšný volební výsledek, který mu zaručil dalších šest let v nejvyšším kremelském úřadě. Shromáždění v centru metropole bylo věnováno výročí anexe Krymu, vyznělo nicméně jako masová oslava Putinova přesvědčivého vítězství.

Pětašedesátiletý prezident porazil svých sedm vyzyvatelů s drtivou převahou, podle předběžných výsledků mu odevzdalo hlas kolem 75 procent voličů, na anektovaném Krymu pro něj podle předběžných výsledků hlasovalo více než 90 procent voličů. Hlavou státu bude do roku 2024.

Délkou faktického vládnutí již překonal letitého sovětského vůdce Leonida Brežněva, déle se u kormidla moci udržel v moderních ruských dějinách jen komunistický diktátor Josif Stalin.

Ve velké podpoře, které se mu od voličů dostalo, je patrné uznání všeho, čeho bylo ve "velmi složitých podmínkách" v minulosti dosaženo, řekl Putin v krátkém projevu. "Je velice důležité zachovat jednotu, abychom se mohli posunout kupředu. Budeme myslet na budoucnost naší veliké vlasti a našich dětí. Jsme odsouzeni k úspěchu! Pusťme se do velké práce ve jménu Ruska," vyzval prezident nadšený dav svých příznivců.

"Jste náš tým a já jsem členem vašeho týmu. Všichni, kdo dnes hlasovali, jsou členy našeho všenárodního týmu," prohlásil ruský vůdce. "Čeká nás další úspěch, musíme udržet jednotu," řekl a přítomné strhl ke skandování "Rusko, Rusko".

Prezidentské volby se v Rusku konaly v den čtvrtého výročí násilného připojení ukrajinského Krymu, které velká část Rusů považuje za hlavní dosavadní vrchol osmnáctileté Putinovy éry. Podle ruských komentátorů byl termín zvolen záměrně, aby mobilizoval občany k co největší volební účasti.

Na Manéžním náměstí u Kremlu se navzdory desetistupňovému mrazu a tlačenici u bezpečnostních rámů shromáždily tisíce lidí, kteří se při čekání na Putina zahřívali kolébáním do rytmu, podupáváním, tancem i skandováním "Silný prezident, silné Rusko!". Náladu zvyšovaly vystoupení armádního pěveckého sboru Alexandrovců, souborů lidové hudby a hvězd ruského popu, včetně populárního rapera s uměleckým jménem Timoti či dětské hvězdy Jaroslavy.

"Je nás 146 milionů, hovoříme spolu 40 jazyky, dnes jsme hlasovali a řekli, co chceme. Vybrali jsme si budoucnost naší velké země," znělo od moderátorů ze scény. "Jsem rád, že jsme zvolili Vladimira Putina, a to na výročí připojení Krymu. Urrááá. Vítězství!" zvolal jeden z hostů na podiu, režisér a herec Fjodor Bondarčuk, syn slavného režiséra Sergeje Bondarčuka.

"Jsem tu kvůli Putinovi, kvůli němu jsme sem přišli," řekla jedna z účastnic. "Je to ten nejnormálnější prezident, nemá alternativu, ani soupeře - a to je dobře. Je to borec," dodala další prezidentova moskevská obdivovatelka, zatímco vousáč, který fanynky doprovázel, si mumlal, že "konkurence by měla být".

Podle moskevské policie přišlo na mítink více než 35.000 lidí. Už po hodině ale hodně lidí začalo kvůli silnému mrazu odcházet, aniž by se Putina dočkali.

Témata: Vladimír Putin Rusko