V Uruguayi ze zřítilo letadlo při akci k výročí neštěstí v Andách

V Uruguayi ze zřítilo letadlo při akci k výročí neštěstí v Andách

Autor: stars24.cz, ČTK

9. října 2017 14:30

Uruguayští záchranáři pátrají po muži z malého letadla, které se zřítilo do moře nedaleko hlavního města. Spadlo během vzpomínkové akce pořádané u příležitosti nadcházejícího 45. výročí havárie letounu s uruguayskými ragbisty v chilských Andách.

Pilot stroje se dostal do bezpečí, známý chilský lékař, který s ním v malém stroji letěl, je nezvěstný, informovala dnes uruguayský list El País.

Jednomotorový letoun Piper J-3 se zřítil zhruba dvě stě metrů od břehu nedaleko uruguayské metropole Montevidea. Před neštěstím se pilot, který se zachránil, i nezvěstný kopilot účastnili akce připomínající známou leteckou havárii z roku 1972. Roberto Canessa, jeden z přeživších tohoto neštěstí, nedělnímu pádu letounu do moře přihlížel.

Na záběrech z místa nedělní nehody je vidět jen žlutý ocas havarovaného letadla, který vyčnívá z moře. Nezvěstným kopilotem je podle uruguayského listu El País Fernando González Foretic, který pracoval jako lékař chilského ragbyového týmu.

González Foretic se účastnil letošní akce, na které si lidé každoročně připomínají leteckou havárii z roku 1972. Letadlo s uruguayskými ragbisty a jejich rodinnými příslušníky, kteří měli namířeno na zápas do Chile, se 13. října před 45 lety zřítilo nad pustou částí And na argentinsko-chilském pomezí asi 4200 metrů nad mořem. Příčinou neštěstí byla lidská chyba: Pilot kvůli špatnému počasí mylně odhadl výšku a narazil do hory.

Dvanáct lidí tehdy zemřelo hned při nárazu, šest pak v následujících několika dnech, osm členů osádky letadla včetně poslední z pěti žen na palubě později zavalila lavina a další tři zahynuli kvůli vyčerpání. Přeživší byli nuceni pojídat maso zemřelých. Dvěma cestujícím havarovaného letadla se nakonec po deseti dnech cesty podařilo dorazit do Chile, kde zalarmovali úřady. Návrat přeživších do civilizace byl senzací. Roku 1993 byl natočen americký snímek s názvem Přežít podle knižní předlohy Alive: The Miracle of the Andes.

Témata: Letecké nehody Uruguay