Milan Lučanský se oběsil! Reakce přišla i z Česka

Milan Lučanský

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. ledna 2021 10:21

Bývalý slovenský policejní prezident Milan Lučanský, který se v úterý ve vazbě pokusil o sebevraždu, zemřel dnes odpoledne v prešovské nemocnici. Lučanského úmrtí nejprve oznámila slovenská média s odvoláním na pozůstalé či na bývalou ministryni vnitra Denisu Sakovou.

Informaci o Lučanského úmrtí v prešovské nemocnici pak potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti. Opozice vyzvala ministryni spravedlnosti k odstoupení. Svou demisi již oznámil generální ředitel vězeňské a justiční stráže Milan Ivan.

Ivan informoval o svém odstoupení na dnešní tiskové konferenci, během které společně s ministryní spravedlnosti Márií Kolíkovou vysvětloval okolnosti Lučanského úterního pokusu o sebevraždu ve vazbě v Prešově na východě Slovenska.

Lučanského, který se podle Ivana pokusil oběsit ve své cele na teplákové bundě, našla vězeňská stráž během výdeje jídla krátce po půl páté odpoledne. Poté se ho do příjezdu sanitky pokoušela oživit, ale to se podařilo až záchranářům, kteří ho převezli do prešovské nemocnice.

"Předběžné závěry a kamerové záznamy jednoznačně potvrzují naše tvrzení, že tam nebylo cizí zavinění a příslušníci ústavu Prešov neselhali," prohlásil ředitel. Stráž celu kontrolovala každých 30 minut.

Ministryně spravedlnosti Kolíková uvedla, že zřídí nezávislou komisi, která Lučanského sebevraždu prošetří. Generální prokurátor Maroš Žilinka již vyšetřování zahájil.

Úctu památce generála Lučanského vyjádřil český policejní prezident Jan Švejdar. "Je mi to lidsky nesmírně líto a soucítím s jeho rodinou," napsal na twitteru. "Těšil jsem se na každé setkání s ním a nikdy jsem je nebral jako nutnou povinnost, ale spojení příjemného s užitečným. V profesním životě to není samozřejmostí a já jsem si toho vážil," dodal.

Témata: Milan Lučanský