Na univerzitě v Miami se zřítila lávka. Zahynulo až deset lidí

Na univerzitě v Miami se zřítila lávka (15.3.2018)

Autor: stars24.cz

15. března 2018 20:27 | Aktualizováno: 16. března 2018 1:50

V kampusu Floridské mezinárodní univerzity v Miami se dnes zřítila nově postavená betonová lávka. Neštěstí si vyžádalo šest až deset mrtvých, řekl senátor za Floridu Bill Nelson místní televizní stanici CBS Miami. Do nemocnic bylo podle místních úřadů převezeno osm lidí. Pod troskami 950tunové konstrukce zůstalo osm automobilů.

Policie přesnou bilanci obětí neuvedla. Novinářka listu Miami Herald na twitteru napsala, že policie neoficiálně hovoří až o pěti mrtvých. "Zahynulo několik lidí. Nevím ale kolik," řekl agentuře Reuters mluvčí dálniční policie Alejandro Camacho.

Images show a pedestrian bridge shortly after it collapsed in Miami today, reportedly killing multiple people. https://t.co/XtRrHsUTza pic.twitter.com/yqi8b5VSDh

— Fox News (@FoxNews) 15. března 2018

Záchranáři prohledávají trosky a pátrají po přeživších. Hasiči bez upřesnění uvedli, že zraněno bylo několik lidí. Ze zveřejněných snímků je patrné, že zhroucená konstrukce rozdrtila několik aut.

Záchranáři se psy v troskách betonu a zkrouceného kovu podle agentury AP pátrali po známkách života. V jednu chvíli policie požádala televizní vrtulníky, aby se vzdálily od místa neštěstí a mohlo tak být slyšet případné hlasy lidí volajících o pomoc. Záchranářské práce komplikuje také nejistota ohledně pevnosti zbytku mostu. Jeho části zůstaly viset ve vzduchu a nakláněly se.

Lávka o délce 53 metrů, která měla být zcela dokončena v příštím roce, se od minulé soboty klenula nad osmiproudou silnicí. Americká média uvádějí, že přemostění silnice, které se zhroutilo, bylo dokončeno v sobotu a že konstrukce měla hmotnost 950 tun. Lávka za 14,2 milionu dolarů (293 milionů Kč) měla umožnit snadný přístup do školy.

Témata: USA neštěstí florida