Chorvatsko zasáhlo zemětřesení, cítit bylo i v Česku! Počet obětí rychle stoupá!

Chorvatsko zasáhlo ničivé zemětřesení. (29.12.2020) 2

Autor: stars24.cz, ČTK

29. prosince 2020 13:59 | Aktualizováno: 29. prosince 2020 21:17

Chorvatsko dnes postihlo další zemětřesení, tentokrát o síle 6,3 stupně. Znát bylo i v Česku. Podle chorvatských médií si v nejvíce zasažené oblasti vyžádalo nejméně sedm obětí na životech a mnoho zraněných, kromě toho způsobilo velké materiální škody. Úřady podle agentury AP zatím potvrdily šest mrtvých a nejméně 20 zraněných.

Otřesy přitom Chorvatsko zaznamenalo už v pondělí. Česko zašle do Chorvatska pomoc. České úřady neinformovaly, že by mezi oběťmi byli i čeští občané. Na českou ambasádu v zemi se také podle informací ministerstva zahraničí zatím nikdo neobrátil s problémy.

Podle evropského seizmologického centra EMSC zemětřesení dnes udeřilo kolem 12:20 v regionu vzdáleném 46 kilometrů od Záhřebu. Podle chorvatské televize HRT chorvatští seizmologové intenzitu určili na 6,2 stupně. Chvíli předtím registrovali otřes o síle 4,1 stupně. Německé geofyzikální centrum GFZ uvedlo, že epicentrum zemětřesení se nacházelo v Petrinji s ohniskem v hloubce deseti kilometrů.

Nejvíce postižená jsou města Sisak a Petrinja, která zasáhlo zemětřesení už v pondělí. Podle reportáží chorvatské televize HRT je k nepoznání poškozené centrum Petrinje, odkud více médií také hlásí mnoho zraněných a rovněž první oběť, jíž je dvanáctiletá dívka. V obou městech utrpěly škody stovky budov. V Sisaku záchranáři vyprostili z trosek jednoho domu celou rodinu.

Ve vsi Majske Poljane, která je součástí města Glina ležícího poblíž Sisaku a Petrinje, si otřesy podle webu Jutarnji list vyžádaly pět obětí; v troskách domu zde zahynula celá rodina. Slábnou také naděje ohledně osudu pětašedesátiletého varhaníka ze vsi Žažina u Sisaku, kterého zemětřesení zastihlo v kostele; zůstal pod troskami kostelní věže a hasičům se s ním nedaří navázat kontakt. Portál 24sata.hr píše o nejméně sedmi mrtvých a 26 zraněných, z toho šest je ve vážném stavu.

Situacija u Petrinji. pic.twitter.com/EK63mcVofC

— Hrvatski Crveni križ (@crvenikriz_hr) December 29, 2020

Do Petrinje se přijeli seznámit s rozsahem zkázy prezident Zoran Milanović i předseda vlády Andrej Plenković. Podle chorvatského seizmologa Krešimira Kuka byl dnešní otřes mezi Petrinjí a Sisakem, pokud jde o uvolněnou energii, třicetkrát silnější než březnové ničivé zemětřesení.

Na pomoc s vyprošťováním osob zavalených v troskách zřícených domů se do Petrinje a Sisaku sjíždějí hasiči ze Záhřebu a dalších míst. Povoláni byli i vojáci.

Otřesy byly patrné i v Záhřebu, kde lidé ve strachu vybíhali z budov. Mimo jiné je podle médií silně poškozená budova ministerstva obrany a z jedné z nemocnic hlavního města byly evakuovány děti a rovněž personál.

Záchvěvy spojené se zemětřesením byly citelné nejen po celém Chorvatsku, ale i v dalších zemích. Podle Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR důsledky chorvatského zemětřesení zaznamenali i obyvatelé jižních Čech, které jsou epicentru nejblíže, Karlových Varů, Plzně či Prahy.

Podle americké geologické služby (USGS) byly otřesy cítit také na Slovensku, v Bosně, v Černé Hoře, Srbsku, Itálii, Německu, Maďarsku, Rakousku a Rumunsku. Ve Slovinsku byla podle agentury STA zastavena z preventivních důvodů jaderná elektrárna Krško.

Oblast Sisaku a Petrinje zasáhlo už v pondělí zemětřesení o síle kolem 5,1 stupně, ale způsobilo jen menší škody na některých domech. Patrné bylo i v Záhřebu.

Podle českého ministerstva zahraničí se zatím nikdo z českých občanů neobrátil na velvyslanectví v Chorvatsku. Cestující registrovaní v databázi Drozd v Chorvatsku a Slovinsku byli informováni o situaci a resort jim také zaslal nouzové kontakty na zastupitelské úřady. Celkem se jednalo o 44 osob.

Česko pošle do Chorvatska vybavení za pět milionů korun, například stany, spací pytle nebo osvětlovací techniku, oznámil ministr vnitra Jan Hamáček. O možné pomoci spolu telefonicky mluvili premiéři obou zemí Andrej Babiš a Andrej Plenković. "Sleduju šíleně smutné záběry z celého Chorvatska, které zasáhlo zemětřesení. Jsme s Chorvaty a jsme připraveni poslat pomoct," napsal Babiš na twitteru.

Pomoc nabídly i další země a rovněž Evropská komise.

Témata: Zemětřesení Chorvatsko