První dáma USA: Kdo je Jill Bidenová?

Jill Bidenová a Joe Biden

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. listopadu 2020 9:31

Manželka Joea Bidena, který vyhrál americké prezidentské volby, Bidenová je veřejnosti známa z let 2009 až 2017, kdy byla druhou dámou Spojených států. Její manžel v té době zastával funkci viceprezidenta v administrativě Baracka Obamy.

K politice i pozornosti médií měla zpočátku odtažitý vztah. Ještě v roce 2004 byla proti tomu, aby se Biden účastnil prezidentských voleb. Po znovuzvolení George W. Bushe, a i jako odpůrkyně války v Iráku, názor na manželovu politickou kariéru změnila. V primárních volbách demokratů v roce 2008 už jej na mítincích podporovala.

Profesí je pedagožka, učila angličtinu na několika středních školách. Věnovala se též vzdělávání žáků s emočními poruchami v psychiatrických zařízeních. Placené zaměstnání, jehož se nechtěla vzdát, měla Bidenová i od roku 2009, kdy byl její muž viceprezidentem. V té době byla první pracující "druhou dámou" v historii USA. Svým žákům by se chtěla věnovat i poté, co byl Biden zvolen prezidentem.

Bidenová je aktivní v několika neziskových organizacích či nadacích (Biden Foundation manželé založili v roce 2017), které například zvyšují povědomí o rakovině prsu mezi studentkami či poskytují knihy sociálně slabším dětem. S bývalou první dámou Michelle Obamovou založila v roce 2011 také iniciativu nazvanou Joining Forces, v níž povzbuzuje Američany k pomoci vojákům a jejich rodinám.

V letošní kampani hrála Bidenová aktivní roli, na jaře dokonce přestala vyučovat. Svého muže doprovázela na mítincích a postavila se také za nevlastního syna Huntera Bidena, který je kritizován kvůli svým obchodním praktikám na Ukrajině. Bidenová se vyjadřovala například k dopadům pandemie covidu-19 na situaci ve školství. Zainteresována byla také do výběru kandidáta na viceprezidenta, Biden si nakonec vybral Kamalu Harrisovou.

Narodila se jako Jill Tracy Jacobsová 3. června 1951 v Hammontonu ve státě New Jersey v rodině, která má italské i anglické předky. Byla nejstarší z pěti sester, které vyrůstaly v Pensylvánii. Po střední škole studovala na Delawarské univerzitě (1975), na univerzitě ve West Chesteru (1981) a na Villanově univerzitě (1987). V roce 2007, v 55 letech, se vrátila na univerzitu, aby si dodělala doktorát.

V 70. letech se poprvé provdala za Billa Stevensona. Se senátorem Bidenem se údajně potkali při rande naslepo v roce 1975. Vzali se o dva roky později. Bidenová se tehdy stala nevlastní matkou jeho dvou synů - Beaua (zemřel v roce 2015) a Huntera. Bidenova první manželka totiž zahynula spolu s malou dcerou při dopravní nehodě v roce 1972. Do manželství Bidenových přibyla v roce 1981 ještě dcera Ashley Blazer.

Témata: Jill Bidenová USA