TEROR VE VÍDNI: K útoku se přihlásil Islámský stát!

Islámský stát (ISIS)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

3. listopadu 2020 20:17

K pondělnímu teroristickému útoku ve Vídni se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Atentát provedl střelnými zbraněmi a nožem "voják chalífátu", který v rakouském hlavním městě zabil nebo zranil kolem 30 lidí včetně policistů, uvedl dnes IS na své propagandistické platformě Nashir News.

Střelec v pondělí večer v centru Vídně zabil čtyři lidi a dalších nejméně 22 zranil. Po několika minutách ho zabila policie.

IS dnes své prohlášení, které se objevilo i na komunikační službě Telegram, podle agentury Reuters nepodložil důkazem. V textu k fotografii se zarostlým ozbrojeným mužem IS hovoří o "útoku střelnými zbraněmi, který včera (v pondělí) provedl bojovník Islámského státu ve městě Vídni," cituje agentura AFP.

O pachateli útoku, 20letém Rakušanovi severomakedonského původu, je známo, že byl před rokem odsouzen kvůli pokusu vycestovat do Sýrie a připojit se k IS. Brzy byl ale předčasně propuštěn.

Rakouské ministerstvo vnitra dnes podle agentury APA uvedlo, že prohlášení IS zkoumá. Podle něj se ještě nedá říct, zda je pravé, či nikoli.

Témata: Rakousko střelba v Rakousku Islámský stát (IS)