Filipíny sužované covidem zasáhl tajfun, úřady hlásí mrtvé!

Ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

1. listopadu 2020 12:35

Filipíny zasáhl tajfun Goni, označovaný za jednu z nejsilnějších bouří letošního roku. Úřady z oblasti Bicol na ostrově Luzon hlásí čtyři mrtvé, přerušení dodávek elektřiny a také záplavy. Tajfun po dosažení pevniny trochu zeslábl, stále ho však provází vítr o rychlosti kolem 215 kilometrů v hodině, v nárazech až 290 kilometrů za hodinu.

Úřady sice snížily stupeň varování, meteorologická agentura ale ráno hlásila, že bouře bude postupovat územím jižně od Manily a že je pořád nebezpečná.

Tajfun zasáhl plnou silou dvě místa v oblasti Bicol, odkud jsou hlášeni čtyři mrtví. Jednoho člověka zabil padající strom a další obětí je pětileté dítě, které se utopilo ve stoupající hladině řeky, uvedla s odvoláním na místní úřady agentura Reuters.

Z televizních záběrů a videí na sociálních sítích je patrné, že se na několika místech protrhly břehy a voda zaplavila vesnice. Guvernér provincie Quezon řekl, že v deseti městech popadané stromy přetrhaly elektrické vedení. Provincie leží v jižní části ostrova Luzon, tedy tam, kde tajfun udeřil.

Agentura pro řešení katastrof upozornila, že tajfun může zasáhnout oblasti s 19 až 31 miliony lidí a že k ohroženému místu patří i lidé v blízkosti metropole Manily. Evakuační místa zatím využilo 347.000 lidí. Zrušeno bylo několik desítek domácích i mezinárodních letů a úřad pro civilní letectví nechal na den zavřít manilské mezinárodní letiště.

Filipíny se ještě vzpamatovávají z tajfunu Molave, který minulý týden usmrtil 22 lidí. Během dneška lze očekávat velmi silný vichr a intenzivní, až přívalové srážky, varovali meteorologové.

Hrozí, že tajfun Goni oživí vzpomínky na supertajfun Haiyan, který v roce 2013 připravil zhruba 7300 lidí o život a dalších pět milionů lidí o přístřeší.

Ostrovní stát Filipíny, kde žije zhruba 109 milionů lidí, každý rok zažije kolem dvaceti tropických bouří a tajfunů. Ty zpravidla ničí úrodu, domy a infrastrukturu. Tentokrát evakuaci obyvatel do bezpečí komplikoval koronavirus.

"Bojujeme s covidem-19 a teď se na nás valí další katastrofa," komentoval situaci senátor Christopher Go. Připomněl, že úřady musejí dohlédnout, aby se v evakuačních centrech nezačala šířit nákaza. Filipíny dosud zaznamenaly více než 380.000 případů nákazy novým koronavirem a přes 7200 úmrtí. Jsou tak po Indonésii druhou nejvíce zasaženou zemí v jihovýchodní Asii.

Příští týden se tajfun Goni podle předpovědí přesune do centrálního Vietnamu, který se také vzpamatovává z následků tajfunu Molave. Ten udeřil na Vietnam ve středu, usmrtil bezmála 40 lidí, způsobil záplavy, sesuvy bahna, potopil mnoho rybářských člunů a přerušil dodávky elektřiny pro 1,7 milionu lidí.

Témata: Filipíny Tajfun Počasí