Záhada po vraždě Kuciaka! Pustili snoubenci vraha do domu? Matka Martiny promluvila o dosud neznámých detailech

Ján Kuciak s přítelkyní Martinou Kušnírovou

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

6. března 2018 14:48 | Aktualizováno: 6. března 2018 23:03

Velmi těžké dny prožívá Zlatica Kušnírová, matka zavražděné Martiny. Šokovala ji informace, že sedm Italů, zadržených při razii na východě Slovenska, policie propustila na svobodu, píší slovenská média.

„No, a je to tady! Je to svinstvo! Přesně o tom jsem mluvila doma. Zadrželi je, ale nepředpokládala jsem, že padne obžaloba. Vidím, že jsem měla pravdu. Nejlepší je říct, že na ně nic nenašli a poté je propustit,“ cituje server pluska.sk rozzlobenou matku zavražděné. „Podle mě to bylo jen divadýlko před veřejností - stejně jako s tím balíkem peněz. Odpoutat pozornost médií a hlavně ukázat, že se v případě koná!“ popisuje Kušnírová jednání policie.

Nevěří prý, že zadržení muži nemají určitý podíl viny na tragédii, která postihla její rodinu i rodinu novináře Jána Kuciaka. „Samozřejmě nechci říct, že některý ze sedmi zadržených Italů zabil Janka a mou dceru, ale určitě s tím mají něco do činění. Nepřeji si nic jiného, jen ať se vše důkladně vyšetří. Nejraději nestrannými vyšetřovateli, kteří nemají na toto prostředí žádné vazby,“ žádá nešťastná matka.

Požádala také všechny novináře, aby se zasadili o to, aby případ vraždy Martiny a Jana převzal zahraniční vyšetřovací tým. „Vím proč to říkám, absolvovala jsem v uplynulých dnech několik policejních vyšetřování a vytvořila jsem si na všechno vlastní názor. Nyní platí více než kdy jindy, že ryba smrdí od hlavy a ruka ruku myje!“ tvrdí Kušnírová.

„Já to tak nenechám. Od toho, abych se dopátrala spravedlnosti, mě nikdo a nic neodradí. Nebojím se ničeho, je mi úplně jedno, jestli se mi má něco stát nebo ne, protože moje psychické rozpoložení je nyní mizerné. Jsem odhodlaná udělat vše pro to, aby vraha dopadli. Chci poprosit Slováky, aby neustále sledovali vyšetřování tragédie, ať pohřbem Jana a Martiny neskončí zájem veřejnosti o tragédii, která nás zasáhla tak nečekaně,“ říká rázně matka zavražděné Martiny.

Paní Kušnírová také zdůraznila, že zemřeli dva mladí lidé, kteří měli celý život před sebou. „Chystali jsme se vystrojit svatbu a místo toho dva dny po sobě chodíme po pohřbech. Místo, aby nás mladí v budoucnu navštěvovali, budeme chodit my za nimi, ale ne do domu ve Velké Mači, ve kterém se chystali žít a založit rodinu, ale na hřbitov. A Fico se nestydí říct, že těsně po vraždě dvě noci nespal? Uvědomuje si, že Jankova máma, já a všichni, kteří jsme je milovali, už nikdy nebudeme spát klidně?“ zuří truchlící žena.

Zároveň také netají obavy o bezpečnost a životy svých nejbližších. „Neustále vířím hladinu kolem smrti Martiny a Jana. Už i rodina mi říká, abych se mírnila, protože se nám může něco přihodit. No, já ani tak nedám pokoj,“ tvrdí žena, která kvůli obavám o bezpečnost své rodiny žádala policii o ochranu. „Nejprve slíbili, že ji poskytnou okamžitě. Když se nic nedělo, žádala jsem je já i starosta Gregoroviec. Řekli, že až po pohřbu. Nevím na co čekají?“ zajímá Kušnírovou.

O svůj život se ale neobává, aspoň by prý skončilo trápení, jaké si jen málokdo umí představit. „Nemám co ztratit, aspoň bych už byla s mými zavražděnými dětmi," dodává smutně. Uvědomuje si ale, že v těchto těžkých chvílích musí být oporou zejména pro své syny Adama, Josefa a Lukáše. První dva si rodina osvojila z dětského domova. „Říkají mi sice teto, ale já jsem jejich máma se vším, co k tomu patří. I kvůli nim chci udělat vše pro to, aby byl vrah vypátrán a spravedlivě potrestán!“

Po vraždě našli policisté na stole v domě, kde k činu došlo, tři hrnky. To téměř okamžitě vyvolalo spekulace, že oběti svého vraha do domu pustily a uvařily mu kávu. To ale matka Martiny popírá. „Když přišli domů, uvařili si kávu a Martina předtím pila čaj. Tak to měli ve zvyku. Pravděpodobně ještě chtěli na něčem pracovat. Žádnou návštěvu neměli," vysvětlila. „To musela být chvíle, kdy se tam někdo vloupal,“ dodala.

Témata: vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018) Ján Kuciak