Trump šokuje svět! Chtěl by být doživotním prezidentem, jako je Si

Donald Trump, 45. prezident USA

Autor: stars24.cz

4. března 2018 7:55

Podle audiozáznamu zveřejněného dnes televizí CNN se americký prezident Donald Trump vyjadřoval obdivně o čínské hlavě státu Si Ťin-Pchingovi a návrhu tamní komunistické strany zrušit limit na počet prezidentských mandátů.

Spojené státy by to někdy mohly zkusit také, řekl údajně Trump za zavřenými dveřmi při setkání s dárci republikánské strany na Floridě. Jak uvedla agentura Reuters, není jasné, zda šlo o pouhý vtip.

"Nezapomeňte, Čína je skvělá a Si (čínský prezident Si Ťin-pching) je ohromný gentleman. Teď je z něj doživotní prezident," říká Trump na nahrávce. "Prezident na doživotí... Ne, vážně, je skvělý. Podívejte se, tohle se mu povedlo. Podle mě je to skvělé. Možná to někdy budeme muset zkusit taky," dodal za hlasitého smíchu publika.

V Číně tento týden navrhla vládnoucí komunistická strana vyškrtnout z ústavy klauzuli omezující výkon funkce prezidenta a viceprezidenta na dva po sobě následující mandáty, tedy na deset let. Takový krok by umožnil prezidentovi Si Ťin-pchingovi, který stojí rovněž v čele strany a armády, setrvat ve funkci i po vypršení jeho druhého funkčního období v roce 2023.

Změnou ústavy se budou od pondělka na výročním plenárním zasedání Všečínského shromáždění lidových zástupců (parlamentu) zabývat delegáti a očekává se, že návrh jednoznačně schválí.

Trump si údajně před republikánskými dárci ve svém rezortu v Mar-a-Lago zároveň stěžoval na skutečnost, že americké úřady začaly po volbách roku 2016 vyšetřovat aktivity jeho spolupracovníků a nezkoumají působení jeho soupeřky Hillary Clintonové. Také si prý utahoval z bývalého prezidenta George W. Bushe, jehož rozhodnutí poslat americkou armádu do Iráku označil za nejhorší rozhodnutí v dějinách lidstva. "To byl Bush. Další opravdový génius," citovala Trumpa CNN.

Témata: Donald Trump Si Ťin-pching Čína USA