Bude sloužit Česko jako odkladiště uprchlíků? V EU se rodí nový plán

Uprchlíci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. února 2018 18:04

Poté, co belgický premiér Charles Michel kritizoval země Visegrádské čtyřky ohledně odmítání kvót, se do situace vložila i německá kancléřka Angela Merkelová. Podle ní by se země, které nejsou solidární vůči přijímání uprchlíků, nemusely čerpat některé evropské dotace.

"Solidarita nemůže být jednosměrná ulice," pronesla Merkelová před týdnem na neformálním summitu evropské unie. Podle ní by čerpání peněz ze strukturálních fondů Evropské unie mělo být provázáno s ochotou podílet se na přijímání migrantů. "Zároveň s rozdělováním strukturálních fondů musíme zajistit, aby kritéria pro přidělování v budoucnu odrážela zapojení mnoha regionů a obcí do přijímání a integraci migrantů," uvedla.

Nepřímo tak navázala na rétoriku belgického premiéra Charlese Michela, který v rozhovoru pro deník Le Soir ostře zkritizoval země Visegrádské čtyřky za neochotu přijímat uprchlíky. "Státy Visegrádské čtyřky, které odmítají jednat solidárně se zbývajícími členy EU, dostaly ultimátum: buď se v záležitostech migrační a azylové politiky dospěje ke shodě do červnového summitu EU, nebo se tam spor rozhodne prostou většinou," vyhrožoval premiér.

Serveru Blesk Zprávy oslovil některé europoslance, aby zjistil jejich reakce na změnu názoru Angely Merkelové, která se přiklonila k některým evropským lídrům, kteří podmiňují čerpání dotací solidaritou. "Chce si z nás udělat odkladiště migrantů, kteří se už nevejdou do německého sociálního systému. Musíme se připravit na principiální střet," myslí si Jan Zahradil (ODS), podle něhož by bylo nejlepší říct, že Česká republika i tak nebude respektovat přerozdělování uprchlíků. Aspoň tím podle něj EU odkryje své karty. 

"Pokud má mít financování ze strany EU evropskou přidanou hodnotu, tak určitá míra legislativních podmínek je potřebná, ovšem evropské finance se nesmí stát nástrojem nátlaku na členské státy, jako je tomu v případě migračních kvót," uvedla europoslankyně za hnutí ANO Martina Dlabajová. 

Kritický ke slovům Merkelové je i Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), jenž je přesvědčený, že evropské fondy jsou určené na dorovnání úrovně mezi členskými státy, čili Německo žádný dar nikomu nedává. "Proto její opakované vyhrožování státům střední a východní Evropy beru za součást sebeklamu, kterým trpí řada západních politiků. Navíc je to kontraproduktivní a posiluje to spíše euroskepticismus," dodal.

Témata: uprchlíci EU