20 let od únosu Nataschy Kampusch: Šokující příběh unesené dívky

Natascha Kampuschová

Autor: Dita Svobodová, stars24.cz

28. února 2018 15:40

Natascha Kampuschová je rakouská žena, která byla ve svých deseti letech dne 2. března 1998 unesena Wolfgangem Přiklopilem. Byla nezvěstná více než osm let, než se jí 23. srpna 2006 podařilo uniknout. Případ vyvolal velký zájem veřejnosti.

2. března 1998 odešla desetiletá Natascha Kampuschová z bytu svých rodičů ve vídeňské čtvrti Donaustadt a pěšky zamířila do školy. Ze zaparkované dodávky u chodníku vyskočil z auta neznámý muž a školačku vtáhl dovnitř. Únos zahlédla dvanáctiletá dívka.

Policie okamžitě začala prověřovat majitele bílých dodávek. Poprvé se setkala s jménem 36letého nezaměstnaného technika Wolfganga Priklopila. I jeho mercedes vyšetřovatelé prohlédli, ale nenašli nic podezřelého.

Kampuschovou únosce věznil v tajné místnosti pod garáží rodinného domku ve vesničce Strasshof nedaleko Vídně. Z vybavení jejího vězení bylo zřejmé, že se na akci dlouho dopředu připravoval.

V místnosti o zhruba šesti metrech čtverečních byla postel, stolek, záchod, umyvadlo a dokonce i malá televize. Vchod uzavíraly zvukotěsné trezorové dveře, které byly zvenku pečlivě maskované.

Do úkrytu ji chodil navštěvovat. Postupem času začal dívce důvěřovat a pouštěl ji do svého domu, na zahradu a dokonce ji někdy bral na nákupy. Podle některých psychologů postihl Kampuschovou takzvaný stockholmský syndrom, tedy stav, kdy po dlouhém zajetí vznikne mezi obětí a únoscem emocionální pouto.

23. srpna 2006 čistila unesená dívka na zahradě domu vnitřek Priklopilova auta. V jednu chvíli mu zazvonil v kapse mobil. Kvůli hluku vysavače muž poodešel stranou. V té chvíli Kampuschová utekla k sousedům, kteří zalarmovali policii. Priklopil pak spáchal sebevraždu skokem pod vlak.

Kampuschová později napsala autobiografickou knihu s názvem 3096, který odkazoval na počet dnů jejího věznění. Stejný název nese i film, který měl premiéru v únoru 2013. I když vydělala miliony, následky jejího únosu jí to nevynahradí.

Témata: Natascha Kampuschová