Dům smrti! Jak vypadá místo, kde zastřelili novináře? Nechala ho policie popravit?

Ján Kuciak s přítelkyní Martinou Kušnírovou 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. února 2018 16:50

Motivem vraždy slovenského žurnalisty Jána Kuciaka (27) byla s největší pravděpodobností jeho investigativní novinářská práce. Jde o první případ vraždy novináře v novodobé historii Slovenska, ke které ale možná nemuselo dojít. Kuciak se totiž bál o život, žádal policejní ochranu a dokonce padlo i trestní oznámení. Jak vypadá dům, který si spolu s přítelkyní rekonstruoval a v němž byl zastřelen?

Kuciak se stal obětí vraždy spolu se svou partnerkou ve svém bydlišti. "Nejpravděpodobnější verzí je, že to (vražda) souvisí s jeho novinářskou prací," řekl na tiskové konferenci v Bratislavě policejní prezident Tibor  Gašpar s odvoláním na obhlídku místa činu. Dodal, že případ policie vyšetřuje jako úkladnou vraždu, tedy dopředu naplánované zavraždění novináře.

Gašpar řekl, že oběti byly zastřeleny, každá jednou ranou. K vraždě podle něj došlo v období od čtvrtku do neděle, kdy byly nalezeny tělesné ostatky obou lidí. Zbraň na místě neštěstí policie nenašla, kriminalisté v souvislosti s případem také nikoho nezadrželi. Policisté bydliště novináře kontrolovali v neděli pozdě večer na žádost matky jeho přítelkyně, která nebyla schopná se spojit s dcerou.

Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár upozornil, že s ohledem na časový odstup od pravděpodobného termínu vraždy po nalezení těl obětí se vyšetřování zkomplikovalo. "Jsme ve skluzu. Skutek se zřejmě stal ve čtvrtek večer," řekl Čižnár novinářům. Dodal, že prokuratura se zabývá také případem možného vyhrožování jiné novinářce.

Kuciak se jako reportér online portálu Aktuality.sk věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica. Psal také o kontroverzním podnikateli Mariánu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval.

Loni Kuciak na sociální síti podle médií napsal, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi. Policie oznámení uzavřela s tím, že nešlo o trestný čin a ani o přestupek.

Kočner nyní televizi Joj řekl, že novináři nevyhrožoval, o jeho trestním oznámení dosud nevěděl a že se s ním osobně potkal pouze na jedné tiskové konferenci. Tvrdil také, že novináři prostřednictvím e-mailů v minulosti opakovaně odpovídal na jeho dotazy.

"Při vší úctě k novinářům nebudu dnes vést polemiku, zda policie neudělala něco, co měla udělat. To není na místě," reagoval Gašpar na novinářský dotaz, zda kriminalisté dostatečně vyšetřovali podezření z daňových podvodů, o kterých novinář psal.

Podle Gašpara policie nyní neposkytuje ochranu žádnému novináři. Dodal ovšem, že vybraným redaktorům policisté zajistí ochranu jejich bydliště hlavně v noci a že je pravděpodobně také vybaví zařízením na rychlé přivolání pomoci.

"Chladnokrevná vražda mladých lidí je otřesným činem, který musí být potrestán. Musíme co nejrychleji najít ty, co to udělali, a zajistit bezpečnost všech novinářů," napsal v prohlášení slovenský prezident Andrej Kiska.

"Je nepředstavitelné, že v dnešní době jsme svědky takovýchto činů. Věřím, že policie bude neodkladně jednat a pachateli nedá šanci," uvedl předseda slovenské sněmovny Andrej Danko.

"Pokud by se ukázalo, že smrt investigativního reportéra souvisela s jeho novinářskou prací, šlo by o bezprecedentní útok na svobodu tisku a demokracii na Slovensku," napsal v prohlášení slovenský premiér Robert Fico. Dodal, že zmiňovanou vraždu dvou mladých lidí a všechny podobné případy je třeba co nejdříve vyšetřit, odhalit pachatele a potrestat je.

Témata: Ján Kuciak vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018)