V Německu se vyboural FlixBus z Prahy. NĚKOLIK ZRANĚNÝCH!

V Německu havaroval autobus z Prahy

Autor: stars24.cz, ČTK

12. září 2020 10:45 | Aktualizováno: 12. září 2020 12:06

Několik zraněných si dnes ráno v Německu vyžádala nehoda autobusu společnosti FlixBus, který mířil z Prahy do Hamburku. Agentura DPA s odvoláním na německou policii původně oznámila tři desítky poraněných. Společnost FlixBus ale následně potvrdila pouhé tři zraněné. Lidé v autobusu byli podle německé policie z Česka, Německa, Británie, Turecka, Rumunska, Albánie, Číny, Indie a Egypta. Děti mezi nimi nebyly.

Vedoucí lékař záchranné služby Alexander Stahn severoněmecké rozhlasové a televizní stanici NDR řekl, že většina cestujících z autobusu byla zraněna lehce nebo zůstala nezraněna; čtyři cestující podle něj utrpěli středně těžké zranění.

Společnost uvedla, že v autobusu bylo 30 pasažérů a dva řidiči. Všichni byli preventivně převezeni do okolních nemocnic. Podle německé policie bylo 28 lidí zraněno lehce a tři lidé utrpěli vážnější zranění.

K nehodě, při níž se autobus obrátil na bok, došlo brzy ráno na dálnici A24 poblíž Wöbbelinu v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Příčina neštěstí se vyšetřuje, podle policejního mluvčího v Rostocku se mohlo jednat o mikrospánek 47letého českého řidiče.

"Můžeme potvrdit, že byly dodrženy doby řízení a odpočinku," sdělila DPA společnost FlixBus.

Mluvčí FlixBusu Martina Čmielová nehodu na dotaz ČTK potvrdila. "FlixBus s lítostí potvrzuje, že autobus provozovaný pod značkou FlixBus, který byl dnes na cestě mezi Prahou a Hamburkem, měl kolem 5:45 ráno poblíž města Ludwigslust nehodu. Podle našich aktuálních informací byli při nehodě zraněni tři cestující," napsala.

"V době nehody bylo na palubě celkem 30 cestujících a dva řidiči. V současné době směřujeme veškeré úsilí k objasnění situace. FlixBus je v úzkém kontaktu s místními úřady a policií," uvedla dále Čmielová. Mluvčí dodala, že lidé nemusí při rezervaci jízdenek uvádět národnost, takže společnost zatím neví, kolik bylo v autobusu Čechů.

České velvyslanectví v Berlíně sdělilo ČTK, že kvůli nehodě se na konzulární a ani na diplomatickou službu zatím nikdo neobrátil.

Na místo neštěstí bylo vysláno 40 záchranářů a šest sborů dobrovolných hasičů s 68 členy i vrtulník, ten ale nakonec nebyl potřeba a mohl se vrátit na svou základnu, informovala agentura DPA. Kvůli nehodě byla také uzavřena část dálnice mezi sjezdy na Wöbbelin a Hagenow ve směru na Hamburk.

Témata: Nehody autobusů Německo Flixbus