Otřesná praktika bují i v Evropě! Uprchlík nechal obřezat dceru, aby se necítila sexy!

uprchlíci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. února 2018 9:30

Před britským soudem se musí zpovídat somálský řidič společnosti Uber žijící v Bristolu, který dovolil, aby jeho sedmiletá dcera podstoupila „mrzačení ženských pohlavních orgánů“ neboli obřízku. Muž, který pochází ze Somálska, tvrdí, že tento zákrok je v jeho kultuře prováděn, aby zabránil ženám „cítit se neustále sexy".

Obřízka je ve Velké Británii nezákonná od roku 1985 v některých komunitách migrantů je ale stále praktikována. „Věc se týká praxe, která je v této zemi nezákonná a která je i v zemích po celém světě postavena mimo zákon," prohlásila Anna Vigarsová, která v případě zastupuje obžalobu. „Ale existují komunity v Africe a na Středním východě, kde je běžná,“ cituje její slova deník The Guardian .

Somálský otec se u soudu hájil lámanou angličtinou. To, že svou dceru nechal obřezat, poprvé přiznal charitativnímu pracovníkovi a bojovníkovi proti obřízce Samimu Ullahovi poté, co ho v březnu 2016 vezl jako řidič Uberu

Ullah se ho prý během cesty zeptal, zda ví, co označuje somálské slovo „sunna". Řidič údajně udělal prstem kříž a odpověděl: „Myslíte řezání?“ Pak potvrdil, že nechal vlastní dceru obřezat. Argumentovat tím, že to dělá mnoho lidí v jeho kultuře.

Když Ullah z auta vystoupil, zavolal na policii a vše ohlásil. Strážníci, kteří rodinu navštívili, zjistili, že sedmiletá dívka doopravdy podstoupila obřízku a že má poškozený klitoris.

„Obžalovaný mi řekl, že jí obřízku udělali v oblasti Bristolu. Zeptal jsem se ho, jestli ví, že je to nelegální. On odpověděl, že to je kultura a tradice a že někteří lidé to dělají a někteří ne,“ vypověděl před soudem muž, který na případ upozornil. „Zeptal se mě, jestli tuším, proč se to vlastně dělá. A než jsem mohl odpovědět, řekl mi: 'Aby se ženy neustále necítily sexy',“ dodal.

„Nikdo nenaznačuje, že obžalovaný není dobrý otec,“ uvedla u soudu zástupkyně žaloby. „Nic to ale nemění na faktu, že ji vystavil bolestivému zákroku,“ dodala Vigarsová.

Témata: uprchlíci Obřízka soudy