Chorvatsko hlásí rostoucí počet nakažených! Okolní státy reagují!

Chorvatsko

Autor: stars24.cz, ČTK

16. srpna 2020 8:37 | Aktualizováno: 16. srpna 2020 22:07

V Rakousku poprvé od počátku dubna překonal denní počet nakažených koronavirem hranici tří set. Kancléř Sebastian Kurz proto vyzval k přísnějším kontrolám na hranicích kvůli lidem, kteří se vracejí z dovolené v rizikovvých oblastech. V pondělí mezi ně Rakousko zařadí i Chorvatsko.

Za posledních 24 hodin zaznamenali rakouští zdravotníci 303 případů nákazy koronavirem. Více než 300 nakažených za den Rakousko hlásilo naposledy 10. dubna. V posledních dnech počty nakažených rostou. V pátek ministr zdravotnictví Rudolf Anschober informoval o 282 nových případech a uvedl, že vývoj epidemie dává důvod k obavám.

Více než třetina všech nových případů připadá na Vídeň. Značná část odhalených případů v hlavním městě přitom souvisí s dovolenou v zahraničí, mimo jiné v Chorvatsku.

Celkem se v Rakousku dosud nákaza potvrdila u 23.179 osob. Více než 20.600 z nich se už uzdravilo. S covidem-19 zemřelo 728 lidí.

Vzhledem k vývoji epidemiologické situace dnes kancléř Sebastian Kurz vyzval k přísnější kontrole hranic zaměřené na lidi, kteří se do Rakouska vrací z dovolené. Při návratu ze tří desítek zemí světa musí totiž Rakušané na hranici předložit negativní test na koronavirus, který nebude starší 72 hodin, případně se izolovat dva týdny v domácí karanténě. Od pondělí k těmto zemím přibude i Chorvatsko, kde v posledních dnech rostl počet nakažených. Ve čtvrtech ji úřady hlásily 180, v pátek 208.

"Musíme to přísněji kontrolovat," řekl kancléř listu Österreich. Už v pátek rakouská média informovala, že kromě hranice se Slovinskem chtějí posílit úřady i kontroly na hranici s Itálií. Turisté, kteří se budou vracet z Chorvatska, by se totiž podle nich mohli pokusit kontrolám vyhnout cestou přes Itálii. Lidé, kteří trávili dovolenou v Chorvatsku, přitom podle Kurze do Rakouska "masivně" zavlékají virus SARS-CoV-2.

Kancléř nevyloučil, že by se mohlo začít testovat i přímo na hranicích. Takovou možnost už nabízejí například některé německé spolkové země včetně Bavorska či Saska.

Kromě Chorvatska, které přibude na seznam v pondělí, už nyní Rakousko kvůli šíření koronaviru za rizikové země považuje například Bulharsko, Rumunsko, Portugalsko, Švédsko, USA či Rusko. Varování platí navíc pro čínskou provincii Chu-pej, z jejíž metropole Wu-chanu se loni začal koronavirus SARS-CoV-2 šířit do světa. Minulý týden přidala Vídeň na seznam i Španělsko s výjimkou jeho ostrovů.

Témata: Chorvatsko Rakousko