Policie floridského střelce Cruze znala!

Nicolas Cruz (střelec z Floridy 15.2.2018) 5

Autor: stars24.cz

17. února 2018 23:05

Americká policie měla již předloni informace o neobvyklém chování Nikolase Cruze, který ve středu postřílel ve floridské střední škole 17 lidí. Úřady však tehdy vyhodnotily, že nepředstavuje velké riziko a není jej třeba monitorovat. Zatímco FBI čelí tlaku, že hrozbu podcenila, příbuzní zastřelených dětí dnes v Parklandu pokračují v pohřbech svých potomků. Ve městě Fort Lauderdale se sešlo několik stovek zastánců přísnějších pravidel pro držení zbraní, informovala média.

Policisté se podle listu South Florida Sun Sentinel setkali s Cruzem v září 2016, kdy zveřejnil na sociálních sítích video, na němž si pořezal paži a hovořil o tom, že si chce koupit střelnou zbraň. Policie se zabývala tím, zda nepředstavuje nebezpečí pro své okolí, dospěla však k závěru, že se mu dostává odpovídající péče od psychologů a od parklandské školy, kterou tehdy navštěvoval.

FBI je od pátku pod rostoucím tlakem, že riziko spojené s Cruzem podcenila. Úřad přiznal, že pochybil poté, co v lednu dostal tip, že vyhozený student shromažďuje zbraně a chce zabíjet lidi. FBI je však v rozporu s pravidly neodeslala do pobočky na Floridě. Šéf úřadu Chris Wray čelí výzvám k demisi a ministr spravedlnosti Jeff Sessions nařídil prověrku vyšetřovacího postupu FBI v Cruzově případě.

V Parklandu mezitím probíhají další pohřby dětí, které se staly oběťmi jeho krvavého činu. Někteří z rodičů vzkázali zákonodárcům, že je na čase zasadit se o zpřísnění pravidel pro držení automatických zbraní.

Podobná slova zněla také na shromáždění stovek odpůrců volného prodeje střelných zbraní, kde promluvilo i několik studentů z parklandské školy. "Nebyli jste tam. Nevíte, jaký to byl pocit. Zbraně dávají těmhle odporným lidem schopnost zabíjet jiné lidské bytosti. Tohle je o zbraních a o všech lidech, jejichž životy náhle skončily kvůli zbraním," vzkázala zákonodárcům jedna z přeživších studentek Carly Novellová.

Americká média se však shodují, že šance na zpřísnění zbraňových zákonů je stejně jako po předešlých případech masové střelby vzhledem k vlivu lobby majitelů zbraní a neochotě vládnoucích republikánů velmi malá.

Témata: Nicolas Cruz (střelec z Floridy 15.2.2018) střelba ve škole na Floridě (14. 2. 2018)