Obvinění: Ruská agentura internetových výzkumů je prý trollí farma

Petrohrad

Autor: stars24.cz

17. února 2018 6:18

Ruská agentura internetových výzkumů AII se sídlem v Petrohradě, která podle obvinění Američanů ovlivňovala politiku v USA před prezidentskými volbami, je podle Washingtonu pověstnou trollí farmou, jež vyrábí falešné či zkreslené zpravodajství a vysílá ho do světa. Informovala o tom agentura AFP.

Prakticky všichni Rusové, obvinění z podílu na podvratné protiamerické činnosti, v AII pracují. V čele obviněných je člověk blízký ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, miliardář Jevgenij Prigožin, který společně se svými firmami pod společným jmenovatelem Concord tuto trollí farmu pomáhá financovat.

Podle ruské agentury RBK trollí farma začala fungovat v roce 2014 s cílem šířit v Rusku i v zahraničí zkreslené informace stranící Kremlu. V roce 2015 se částečně přeorientovala na ovlivňování veřejného mínění v USA. Loni v říjnu se americkou agendou zabývalo ještě zhruba 90 lidí.

Prigožin není pro USA novým objevem - už dlouhodobě je zapsán na jejich sankčních seznamech společně s dalšími jeho firmami.

Témata: Rusko Petrohrad Rusko USA Volby USA agentura AII