Je Chorvatsko na dovolenou bezpečné? Poradíme, kam vycestovat a čemu se vyhnout!

Chorvatsko

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

23. července 2020 9:44

Lotyšsko a Estonsko vrátily Českou republiku na seznam bezpečných zemí z hlediska rizika nákazy koronavirem. Cestování do těchto států je tak pro Čechy opět bez omezení, řekl novinářům ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Podle něj nejsou signály o tom, že by některá země chtěla Česko přeřadit mezi rizikovější státy. Je ale bezpečné vycestovat pro Čechy?

"Aktuálně nemáme žádný signál, že by některá členská země (EU) nás zvažovala zařadit mezi méně bezpečné státy z epidemiologického hlediska. Samozřejmě se průběžně snažíme popisovat našim kolegům, jaká opatření jsou u nás zaváděna, jaká situace je v konkrétních ohniscích, že se jedná o lokální záležitosti," řekl Petříček. Podle něj se mění i přístup evropských států k posuzování rizikovosti zemí, častěji zohledňují lokální specifika při růstu počtu nakažených a nepřepočítávají ho pouze na počet obyvatel.

Podle Petříčka se také nechystá přeřazení některých populárních turistických destinací na český seznam méně bezpečných zemí. Upozornil, že například v Chorvatsku sice počet nakažených vzrostl, ale většina případů je v oblasti kolem Záhřebu, a nikoli u pobřeží, kam míří čeští turisté.

Ministr uvedl, že Česko také jedná s Tuniskem o uvolnění vzájemného cestování. Tunisko je na evropském seznamu bezpečných zemí, Česko ho ale na svůj zatím nezařadilo, protože čeká na reciproční krok druhé strany. "Věřím tomu, že v příštích týdnech by se situace mohla vyřešit," řekl Petříček.

Naopak u Egypta a Turecka, které rovněž patřily v minulých letech mezi oblíbené destinace Čechů, je situace komplikovanější, protože nejsou na společném evropském seznamu. "Celý proces záleží na epidemiologické situaci v zemi a jejím vývoji. V případě těchto zemí máme pochybnosti o intenzitě testování, o tom, jak statistiky dokládají situaci," řekl ministr.

Lotyšsko a Estonsko zařadily Česko na seznam středně rizikových zemí na počátku července. Čeští turisté tak museli po vstupu do země nastoupit do dvoutýdenní karantény, země neuznávaly ani negativní testy na covid-19. Nyní omezení odpadá, české velvyslanectví v Lotyšsku ale upozorňuje, že karanténa v zemi zůstává povinná pro Čechy v případě, že by do země přijeli z některé z rizikových zemí. V sousedství Lotyšska je to Švédsko.

Témata: Chorvatsko