Tragédie v Rusku! Zřítilo se dopravní letadlo, desítky mrtvých!

zřícení letadla An-148 v Rusku (11. 2. 2018)

Autor: ČTK, stars24.cz

11. února 2018 13:57 | Aktualizováno: 11. února 2018 15:08

Letadlo Saratovských aerolinií se dnes zřítilo krátce po startu z moskevského letiště Domodědovo. Na palubě stoje An-148 bylo 65 cestujících a šestičlenná posádka, informovala agentura Interfax s odvoláním na záchranáře. Podle jejich vyjádření nikdo neměl šanci přežít. Letoun mířil do jihoruského města Orsk.

Jednasedmdesát lidí podle neoficiálních zdrojů zahynulo při dnešní havárii letadla ruské společnosti Saratovské aerolinie, které se zřítilo krátce po startu z moskevského letiště Domodědovo. Na palubě stroje An-148 bylo 65 cestujících a šestičlenná posádka, informovala agentura Interfax s odvoláním na záchranáře.

Видео с места крушения самолета. pic.twitter.com/y8vikN1akP

— Тот самый Мартин (@martin_camera) 11. února 2018

"Šance na přežití u nikoho neexistovala," cituje Interfax nejmenovaného člena záchranného týmu.

Letoun mířící do jihoruského Orsku se brzy po startu ztratil z obrazovek radarů a spojení s posádkou se nepodařilo navázat. Havaroval jihovýchodně od Moskvy v Ramenském okrese.

Agentura DPA připomíná, že letecká neštěstí nejsou v Rusku ničím výjimečným. Od roku 2010 přišlo při velkých haváriích o život více jak 240 lidí. Naposledy se zřítilo letadlo nízkonákladové společnosti FlyDubai v březnu 2016 na letišti v Rostově na Donu; zemřelo všech 62 lidí, kteří byli na palubě.

Na místě dnešní havárie letounu Saratovských aerolinií byly nalezeny trosky letadla a také prvních několik těl obětí. S odvoláním na mluvčího ruského ministerstva pro mimořádné situace o tom informovala agentura TASS. Ruská prokuratura zahájila trestní řízení pro podezření z porušení pravidel bezpečnosti leteckého provozu.

Podle záchranářů mohlo být příčinou neštěstí špatné počasí, chyba posádky nebo technický problém; mezi spekulacemi ruských médií se neobjevují úvahy o terorismu. "Možné jsou různé příčiny havárie, mezi nimi počasí," citovala televize Rossija24 Žannu Těrechovovou, poradkyni ministra dopravy.

Témata: zřícení letadla An-148 v Rusku (11. 2. 2018) Saratov Airlines Rusko Letiště Domodědovo Moskva