SKANDÁL: Novak Djokovič se na turnaji nakazil, hrozí ZAVŘENÍ HRANIC Slovinska s Chorvatskem!

Novak Djoković, srbský profesionální tenista, který je řazen mezi nejlepší hráče všech dob a současná mužská světová jednička ve dvouhře.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

23. června 2020 20:31

Světem tenisu i Chorvatskem otřásá pořádný skandál. Na turnaji v tamním Zadaru se koronavirem nakazila světová jednička Novak Djoković a tři další účastníci turnaje. Celá událost má ale i politickou dohru. Premiér Andrej Plenković, který se turnaje zúčastnil, se nechal otestovat s negativním výsledkem. Na pořadatele ale padá masivní kritika a Slovinsko hrozí zavřením hranic, což by negativně dopadlo na turistický ruch!

Plenković v sobotu přihlížel tenisovému utkání z tribuny a poté se krátce setkal s Djokovičem. Srbský tenista dnes oznámil, že se spolu se svou manželkou nakazil koronavirem.

Stejné oznámení přišlo už dříve od tří dalších účastníků turnaje. Podle epidemiologů nebezpečí přenosu nákazy na premiéra nehrozilo a preventivně provedený test na přítomnost infekce vyšel Plenkovičovi v pondělí s negativním výsledkem.

Exhibiční turnaj v Zadaru byl součástí čtyřdílné Adria Tour po Balkáně. Předčasně však skončil před nedělním finále po oznámení pozitivního testu u bulharského tenisty Grigora Dimitrova.

Země na pobřeží Jaderského moře se usilovně snaží prezentovat jako z hlediska nákazy bezpečná a lákat tím co největší množství zahraničních turistů. Ministr zdravotnictví sousedního Slovinska Tomaž Gantar v pondělí večer dokonce nevyloučil, že jeho země bude své hranice s Chorvatskem opět nucena uzavřít. To by tvrdě dopadlo na chorvatský turistický ruch, který se zotavuje se po koronavirové pandemii.

Chorvatská média informují o závažných pochybeních pořadatelů, kteří ignorovali opatření nutná k zabránění šíření nákazy: Tribuny byly místy přeplněné, mezi diváky nebyla volná místa, chyběly údajně i dezinfekční prostředky. K turnaji se navíc konalo několik doprovodných akcí, při nichž se tenisové hvězdy setkávaly se svými fanoušky, sportovci, politiky či dětmi.

Chorvatští epidemiologové mají nyní plné ruce práce, aby zjistili, kdo s nakaženými tenisty přišel do úzkého kontaktu. Do karantény bylo posláno zatím bezmála sto lidí, mezi nimi i starosta Zadaru Branko Dukić. Výzvám, aby se do izolace přesunul také, čelí i Plenković. Přes 600 znepokojených občanů požádalo o provedení testu.

K zodpovědnosti za fiasko v Zadaru, který by se mohl stát novým lokálním ohniskem nákazy, se nikdo nehlásí. Úřad civilní ochrany, který má v Chorvatsku dodržování protikoronavirových opatření na starosti, uvedl, že za organizaci turnaje zodpovídal tenisový svaz a že pro takovéto akce existují jasné pokyny. Svaz naopak tvrdí, že veškeré regule dodržel.

Podle Andyho Murrayho se iniciátor akce Novak Djokovič nezachoval jako správný vzor. Legendární Martina Navrátilová neskrývala úžas, že mezi nakažené patří i světová jednička Djokovič, a zpochybnila restart sezony.

"Doufám, že se z toho poučíme, protože ATP Tour se nevrátí, pokud budeme mít každý týden problémy a hráči si budou dělat, co chtějí," řekl Murray, dlouholetý Djokovičův rival, jenž také vedl světový žebříček a vyhrál tři grandslamy. "Tahle exhibice byla pěkná hloupost," přidal se Australan Nick Kyrgios na sociálních sítích.

"Je to naprostá katastrofa pro celou tenisovou rodinu. Nechápu, v jakém světě žijí. Některým z nich zřejmě úspěch stoupl do hlavy," řekla deníku Kölner Stadt-Anzeiger Barbara Rittnerová, bývalá hráčka a současná šéftrenérka Německého tenisového svazu.

Během dvou turnajů Adria Tour v Bělehradě a Zadaru se nakazili koronavirem Bulhar Grigor Dimitrov, Chorvat Borna Čorič, Srb Viktor Troicki a dnes oznámil, že má covid-19, i organizátor Djokovič.

"Tohle není dobré a je to varování," napsala na twitteru Navrátilová, jedna z nejlepších tenistek všech dob. "Samozřejmě doufám, že se Novak brzy uzdraví. Ale co teď, US Open? Roland Garros? Je před námi hromada práce," dodala.

Témata: Novak Djoković tenis Chorvatsko