DĚSIVÉ POZADÍ útoku na Slovensku: Proč mladík vraždil?

Útok na slovenské základní škole

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. června 2020 11:05

Slovenskem ve čtvrtek otřásl útok teprve 22letého mladíka na základní škole ve Vrútkach, při němž přišel o život útočník a zástupce ředitele. Tamní média nyní odkrývají, co osudnému incidentu předcházelo.

Incident se odehrál ve čtvrtek kolem 10. hodiny dopoledne ve městě Vrútky v Žilinském kraji na severním Slovensku. Ivan Č., který je bývalým žákem školy, rozbil skleněnou výplň dveří a vešel do budovy s cílem zabíjet.

Na odpor se mu podle médií postavili zástupce ředitele Jaroslav Budz (†62) a školník. Pedagog ale za své hrdinství zaplatil životem. Pachatel ho zabil nožem. Následně zranil školníka a několik dalších lidí.

S těžkými zraněními skončily v péči lékařů i ředitelka a dvě děti ze čtvrté třídy. Pachatele, který byl možná pod vlivem omamných látek, při útěku zastřelili policisté. Podle policie se totiž bránil zatčení nožem.

"Byl jsem doma, něco jsem chystal, když mi v tom volali ze školy, že si mám přijít po dceru. Vždy, když chodíme ze školy, si hrajeme takovou hru na dlažbě ve škole, ale teď jsem ji odtud rychle sebral, všude byla krev, po zemi a na stěnách. Jsem z toho hotový," prozradil magazínu Nový čas jeden z rodičů.

Podle magazínu se hrozný čin odehrál pravděpodobně z pomsty. "Byl velmi živý už jako dítě, chodil tam na základní školu a chtěl se prý učitelce pomstít, ale proč po tolika letech, to nevím," prozradila žákyně gymnázia, které je spolu se základní školou v jedné budově. Spekuluje se, že mladík byl na škole šikanován.

Informaci, že útočil bývalý žák, médiím potvrdil i primátor Vrútek Branislav Zacharides. "Nebyl to žák, který by byl nějak problémový. Paní ředitelka si zatím nedokázala spojit tento incident s nějakou událostí z minulosti, tedy zda nemohlo jít například o nějakou odplatu," uvedl. 

"Detaily ještě zkoumáme, ale pravděpodobně šlo o akci jednotlivce, možná i psychicky narušeného. Zjišťujeme, zda se připravoval, zda měl doma nějaké plány, zda si opatřil nůž nebo ho vzal z domu. Když se o synově činu dozvěděl jeho otec, zhroutil se," uvedl policejní prezident Milan Lučanský pro Denník N. Policisté již požádali o záznamy kamer a vyslechnou svědky.

Témata: Slovensko