ÚTOK NOŽEM na slovenské základce! Muž BODAL DO DĚTÍ i dospělých, nejméně dva mrtví!

Útok na slovenské základní škole

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

11. června 2020 11:23 | Aktualizováno: 11. června 2020 16:49

Na základní škole ve slovenských Vrútkach zaútočil jeden ze zaměstnanců školy nožem na své kolegy a žáky. Při útoku 22letého mladíka bylo pobodáno několik dětí i dospělých, útočník a jedna z obětí jsou po smrti.

Incident se odehrál kolem 10. hodiny dopoledne ve městě Vrútky v Žilinském kraji na severním Slovensku. Policie na sociální síti uvedla, že mělo dojít k napadení pracovníků školy neznámým mužem.

Podle policie při útoku zemřela jedna dospělá osoba. Druhým mrtvým je sám 22letý útočník, zaměstnanec školy, který byl zastřelen. Na místě zasahují záchranáři a policisté, byl také vyslán posttraumatický tým.

Server Topky.sk uvádí, že na místě hlásí záchranáři několik zraněných, mezi nimi i ředitelku školy, děti a policisty. Muž měl útočit nožem. Jeho motiv zatím není znám.

Podle informací serveru Aktuality.sk je na místě nejméně pět zraněných. Všichni včetně dětí mají bodná poranění. Policie tvrdí, že situaci už má pod kontrolou a na místo v tuto chvíli směřuje i policejní prezident Milan Lučanský.

Podle svědkyně z místa události šlo o muže, který měl ve škole zásobovat automaty s občerstvením. "Nikdo mu neotvíral, tak vyrazil dveře a začal bodat nožem. Pobodal nožem ředitelku a zástupce a 4 děti," popsala svědkyně útok.

Podle jejích slov ho policie pronásledovala a zastihla ho o ulici dál od školy, kde po něm začala střílet. mezi zraněnými jsou údajně i policisté.

Jak uvedl policejní prezident, motiv činu není znám, ale pravděpodobně souvisí s tím, že muž byl bývalým žákem školy. "Detaily ještě zkoumáme, ale pravděpodobně šlo o akci jednotlivce, možná i psychicky narušeného. Zjišťujeme, zda se připravoval, zda měl doma nějaké plány, zda si opatřil nůž nebo ho vzal z domu. Když se o synově činu dozvěděl jeho otec, zhroutil se," citoval Lučanského slovenský Denník N. Policisté již požádali o záznamy kamer a vyslechnou svědky.

Jak uvedl server aktuality.sk, jedna ze zraněných učitelek má bodné rány na hrudníku a břiše. V nemocnici jsou rovněž dvě děti, jedno z nich má bodné rány na hrudníku a břichu, druhé má řezné rány.

Informaci, že útočil bývalý žák, médiím potvrdil i primátor Vrútek Branislav Zacharides. "Nebyl to žák, který by byl nějak problémový. Paní ředitelka si zatím nedokázala spojit tento incident s nějakou událostí z minulosti, tedy zda nemohlo jít například o nějakou odplatu," uvedl. Naopak policejní prezident zmínil, že s mužem byly problémy i v minulosti.

"Vůči dospělému útočníkovi použili policisté donucovací prostředky - zbraň, poté útočník zahynul," uvedla policie. V prvních informacích uváděla, že pachateli je 22 let. Televize TA3 uvedla, že zraněni byli i dva policisté. Ti podle reportéra stanice útočníka zabili asi 300 metrů od školy, když se z místa činu snažil utéct. Svědci popsali, že policie pachatele honila v ulicích nedaleko školy, pak zaslechli výstřely.

Témata: Slovensko útok