Apokalypsa! Zemi hrozila srážka a NASA to tajila? Tohle je pravda

Vesmír, Asteroidy

Autor: stars24.cz

6. února 2018 4:51 | Aktualizováno: 6. února 2018 5:58

Byla to senzace, když veřejnost byla informována o možné celosvětové katastrofě, ke které mohlo dojít v neděli 4. února poté, kdy do Země měl narazit asteroid. Zprávu však dementovala NASA. Jak je to tedy ve skutečnosti?

Jako první se zprávou přišel britský bulvární deník Daily Mail, který dokonce uvedl, že na Zemi po srážce s asteroidem, který měl do Země narazit v neděli 4. února, nastane hladomor. Vesmírná organizace NASA však zprávu na svém Twitteru dementovala s tím, že jde o lež. Je pravdou, že asteroid, který je pojmenovaný 2002 AJ129, vskutku má namířeno k Zemi, ale neměl se s ní srazit. Ve skutečnosti kolem planety jen proletěl ve vzdálenosti kolem čtyř miliónů kilometrů. 

NASA na twitterovém účtu také dodala, že srážka Země s jiným tělesem nehrozí nejen letos, ale dalších sto let. Podle astronoma Petra Pravce, objevitele několika planetek, došlo nejspíše k nedorozumění nebo nepochopení pojmu potenciálně nebezpečný asteroid.

"Začal se používat pro asteroidy, které by se někdy - třeba i ve velmi vzdálené budoucnosti - mohly přiblížit k Zemi příliš těsně. Ale to neznamená, že představují nějaké riziko. Pouze to znamená, že je potřeba je sledovat, aby se třeba v příštím tisíciletí vyloučila možnost srážky," uvedl pro Český rozhlas český astronom.

Momentálně se kolem Země pohybuje asi tisíc asteroidů, které by mohly v horizontu tisíce let naši planetu ohrozit. Kolem Země však prolétávají několikrát do roka. "Vždy, když se nějaký asteroid přiblíží takto blízko, je to pro nás příležitost je trošku více prozkoumat. Žádné riziko to však neznamená," ujistil Petr Pravec.  

Témata: Asteroidy Vesmír Země Země Vesmír NASA