V Pákistánu se zřítilo letadlo s více než stovkou lidí! Nejspíš nikdo nepřežil!

Letadlo společnosti Pakistan International Airlines

Autor: stars24.cz, ČTK

22. května 2020 13:30 | Aktualizováno: 22. května 2020 14:58

V pákistánském Karáčí dnes spadlo civilní letadlo. Karáčský starosta Vasim Achtar sdělil, že neštěstí nepřežil nikdo ze 107 lidí na palubě. Některá pákistánská média ale hovoří o přeživších, lékař z jedné karáčské nemocnice potvrdil úmrtí nejméně pěti lidí. Airbus A-320 se zřítil do obydlené oblasti poblíž letiště a podle pákistánského úřadu pro civilní letectví měl technické problémy.

Informace médií o počtu lidí na palubě se ale od údaje sděleného starostou liší. Podle pákistánského deníku Dawn řekl mluvčí letecké společnosti PIA, jíž letadlo patřilo, že na palubě bylo 90 pasažérů a osmičlenná posádka. Televize Geo už zveřejnila seznam cestujících, podle nějž na palubě cestovalo 51 mužů, 31 žen a devět dětí. Úřad pro civilní letectví sdělil, že v letadle bylo 99 lidí včetně posádky.

Podle Geo bylo možné z trosek vyprostit 15 až 20 lidí a osm lidí bylo kvůli zranění převezeno do nemocnice. Geo také oznámila, že při nehodě přišel o život novinář Ansar Nakvi, který v minulosti pracoval pro stanici The News. Na palubě byl také ředitel paňdžábské banky Zafar Masúd, jehož rodina potvrdila, že přežil. PIA počítá s tiskovou konferencí.

Achtar řekl, že zničeno bylo nejméně šest domů. Náčelník generálního štábu armády Džaved Badžva kondoloval pozůstalým.

Geo oznámila, že se podařilo asi 20 lidí vyprostit z trosek, ale našlo se tělo pětiletého dítěte a dalšího člověka. Zatím pokračují záchranné práce.

Airbus startoval v jednu hodinu odpoledne místního času (v 10:00 SELČ) z Láhauru a v Karáčí měl přistát za necelé dvě hodiny. Před přerušením kontaktu posádka oznámila podle pákistánské agentury pro civilní letectví selhání jednoho motoru a požádala o nouzové přistání. Svědci viděli letadlo několikrát zakroužit v blízkosti letiště. Podle stanice Geo dostal pilot informaci, že jsou na přistání připraveny obě letištní dráhy.

Na místo vyjely sanitky a záchranáři a armáda poslala jednotku rychlého nasazení. Na záběrech odvysílaných televizí Geo bylo vidět poblíž místa neštěstí mnoho lidí. Sanitky si mezi nimi musely klestit cestu. Armáda vyslala také vrtulník k odhadu škod a potřebného zásahu záchranářů. Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo mimořádnou situaci ve všech velkých karáčských nemocnicích.

Témata: Pákistán Letecké nehody letectví Letadla Breaking News