Předčasný důchod jako řešení krize v době koronaviru?

Firmy, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

16. dubna 2020 11:32

Britská letecká společnost British Airways se chystá poslat na neplacené volno až 80 procent zaměstnanců. O práci by ale žádný z nich přijít neměl. Část mzdy jim bude kompenzovat stát. Jiné firmy uvažují o možnosti poslat zaměstnance do předčasného důchodu.

Americký výrobce letadel Boeing pak jedná s částí zaměstnanců o jejich odchodu, uvedla s odvoláním na obeznámený zdroj agentura Reuters. Pandemie nemoci způsobené koronavirem kvůli omezením cestování zcela paralyzovala leteckou dopravu.

British Airways, která je součástí skupiny IAG, odstavila z provozu většinu svých letadel, přestala létat z londýnského letiště Gatwick a už přes týden vyjednává s odbory o dalším postupu, co se zaměstnanci, kteří teď nejsou potřeba.

Podnik a zástupci odborů dosáhli podle zdrojů BBC dohody a nyní dokončují detaily. Doma by mělo skončit až 80 procent posádek, pozemního personálu, inženýrů i zaměstnanců z ústředí. Úhrnem to je až 32.000 lidí. Nikdo ale zřejmě o práci nepřijde.

S pomocí vládního programu by tito lidé měli pobírat až 80 procent mzdy, maximálně 2500 liber (téměř 77.800 Kč) měsíčně. Odbory chtějí dosáhnout toho, aby lidé doma dostávali více. Firma už se dohodla s piloty, kteří si v dubnu a květnu vyberou po dvou týdnech neplacené volno, plat se jim na dva měsíce sníží na polovinu.

Na zaměstnance Boeingu se má podle dvou zdrojů agentury Reuters obrátit šéf společnosti David Calhoun. Vedle možnosti předčasného odchodu do důchodu se části zaměstnanců chystá nabídnout finanční kompenzaci, pokud z práce dobrovolně odejdou, uvedl jeden ze zdrojů. Boeing po celém světě zaměstnává zhruba 150.000 lidí. Téměř polovina z nich pracuje v závodech v regionu Puget Sound v americkém státě Washington.

Z práce byla na dva měsíce odstavena také většina zaměstnanců britské letecké společnosti Virgin Atlantic. Palubní posádky nízkonákladového easyJetu, který v pondělí oznámil odtavení všech svých letadel, budou doma tři měsíce.

Témata: důchody letectví Letadla firmy