Neštěstí: Český paraglidista Tomáš Lednik zahynul v Keni

Havárie Tomáše Lednika v Keni

Autor: stars24.cz

23. ledna 2018 19:04

Přední český paraglidista Tomáš Lednik dnes zemřel při nehodě v údolí Kerio na západě Keni. Podle serveru keňského listu The Star ztratil kontrolu nad strojem a zřítil se na skálu. Při neštěstí zemřela také jeho americká kolegyně.

Podle místní policie trvalo několik hodin, než se v neschůdném terénu ke dvojici dostali záchranáři. Těla byla převezena k pitvě. Policie podle listu vyšetřuje, zda piloti dodrželi letecké předpisy.

Lednik, jehož bratr rovněž zahynul při paraglidingu, byl zkušeným letcem a byl označován za průkopníka plachtění s padákovým kluzákem. Pravidelně sbíral medaile z vrcholných akcí, ještě na loňském mistrovství světa byl členem bronzového týmu. V roce 2013 byl vyhlášen nejlepším českým leteckým sportovcem roku. V České republice se tradičně účastnil populárního Adrenalin Cupu. V Keni v těchto dnech působil jako instruktor.

V oblasti před dvěma týdny zahynul při podobném neštěstí i německý paraglidista. Úřady tam proto po dnešní nehodě provozování paraglidingu zakázaly.

Témata: Tomáš Lednik neštěstí