Tragédie v Alpách: Malý chlapec (†6) z Česka se při túře zřítil a zemřel!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

23. února 2020 11:12

Při sestupu z rakouské hory Drachenwand u jezera Mondsee zahynul v sobotu šestiletý chlapec z Česka. Byl na túře s rodinou, při cestě z vrcholu už za tmy uklouzl a spadl do hloubky 60 až 70 metrů. S odvoláním na rakouskou policii o tom dnes informovala agentura APA.

Podle policie se čtyřčlenná skupina z Česka v sobotu dopoledne vydala na zajištěnou cestu (tak zvanou viu ferratu) na vrchol hory Drachenwand, kam se dostala až pozdě odpoledne kolem 17:00 SEČ. Šlo o 42letou ženu, jejího šestiletého syna, 41letého partnera a 37letého rodinného přítele. Pak se skupina vydala sestupovou cestou Hirschsteig zpět do údolí, tou dobou už se ale stmívalo.

Podle agentury APA k neštěstí došlo v místě, kde se nachází rokle Saugraben. Bylo to kolem 18:20 SEČ už za tmy ve chvíli, kdy turisté dokončili sestup po žebřících a chlapec pak nespíš uklouzl. Spadl z příkrého skalnatého srázu do hloubky asi 60 metrů.

"Jeho matka a její průvodci ve tmě neviděli, kam a jak hluboko spadl," řekl agentuře APA vedoucí záchranářů Heinz Hemetsberger. Záchranný tým k chlapci sestoupil spolu s lékařem, protože nasazení vrtulníku nebylo v náročném terénu možné. Pokusy o oživení dítěte byly neúspěšné.

"Matka a její partner cestu znali. Túru už předtím několikrát absolvovali. Dítě s sebou ale měli poprvé," uvedl Hemetsberger. Ferrata Drachenwand má klasifikaci obtížnosti na stupni C/D, což znamená vyšší náročnost s velmi obtížnými pasážemi a je určena dospělým turistům.

Témata: Alpy Úmrtí Čechů v zahraničí děti