Děsivý výprask: USA už nikdy nebudou mít prezidenta jako Trumpa

Donald Trump

Autor: stars24.cz

19. ledna 2018 11:45

Amerika zcela jistě již nikdy nebude mít za prezidenta osobnost, jakou je Donald Trump. V předvečer prvního výročí Trumpovy inaugurace se v tom shodují americká média, která ve svých analytických a bilančních materiálech hodnotí uplynulý prezidentský rok.

"V prvním roce Trumpova prezidentství se střídaly formáty mezi reality show, hodinami občanské výchovy, komedií a pokud jde o úhel pohledu, tak i tragédií," uvedla v analýze televize ABC News. Dění v Bílém domě pak přirovnala ke kombinaci seriálů o zákulisí prezidentských administrativ Viceprezident(ka), Dům z karet a Západní křídlo. "Prezident neustále posouval hranice a popichoval instituce, nejenže vzdoroval konvencím, on je bořil," míní televize.

Trump podle ABC News od základů změnil prezidentský úřad a způsob, jakým funguje. Změny navíc často prováděl za chodu. Jeho pudy bojovat, rozdělovat, rozvracet a urážet zcela změnily definici toho, co definuje slovo prezidentský. Nejenže USA v budoucnu zřejmě nebudou mít prezidenta, jako byl Trump, také prezidentský úřad se již nikdy nevrátí do stavu předtím, než se ho Trump ujal.

"Přinesl zcela nový nespoutaný styl prezidentství, který nezmizí," uvedl v hodnocení Trumpova prvního roku profesor historie z Princetonské univerzity Julian Zelizer. "Dělá věci, které jiní prezidenti nedělali a které by, jak předpokládáme, dělat neměli," dodal.

Stanice CNN poukázala na to, že Trump otřásl politickou normálností již v prvních momentech svého prezidentství, vyhloubil rasové a společenské příkopy a zbořil vážnost svého úřadu. "Dokonce vyvolává pochybnosti, zda je věrný hodnotám, na nichž tato země vznikla," uvedla CNN. První Trumpův rok v Bílém domě pak americká zpravodajská televize hodnotí jako vyčerpávající a domnívá se, že bude nemožné adekvátně vysvětlit budoucím generacím, jaké to za Trumpova mandátu bylo.

Trumpa CNN přirovnává k běsnící bouři, která svou sílu nikdy nevyčerpá. Svou pravidelnou denní dávkou šokujících tweetů do centra americké nervové soustavy likviduje tradiční politickou debatu a způsobí, že dny se zdají jako týdny, týdny jako měsíce a měsíce jako roky.

Na Trumpa je podle CNN krátké i tradiční hodnocení úspěšnosti prezidentů, které spočívá v zákonech, které administrativa dokázala prosadit, relativní úrovni americké světové moci, stavu hospodářství či obliby hlavy státu mezi veřejností. Zmíněné ukazatele totiž nedokážou obsáhnout Trumpovo naprosto abnormální prezidentství a ani způsob, jak se Trump svou touhou po pozornosti vlámal do každé části amerického života.

"Každý, ať jde o dětský fotbalový zápas na předměstí přes cestující v metru ve městech až po centra Trumpovy země, má na prezidenta nějaký názor. Není možné prezidenta ignorovat, je nemožné mu utéct," tvrdí CNN s tím, že právě to se Trumpovi líbí.

Týdeník Time s využitím průzkumů Gallupova institutu spočítal, že souhlas s Trumpovou prací v uplynulém prezidentském roce osciloval mezi 35 až 45 procenty, což je nejhorší výsledek mezi posledními sedmi prezidenty. Z posledního místa se dokázal s 38 procenty dostat na předposlední jen na několik dní v červenci, kdy měl nad demokratickou hlavou státu Billem Clintonem ve srovnání se stejným obdobím v roce 1993 náskok v podobě jednoho procentního bodu. Pro Clintona to byl tehdy nejhlubší propad v popularitě během jeho osmiletého mandátu, hůře si nevedl ani po vypuknutí jeho sexuálního skandálu.

S komentáři k Trumpovu prvnímu roku v Bílém domě přišla i zahraniční média. Například britský magazín The Economist poznamenal, že nově vydaná kniha novináře Michaela Wolffa s názvem Ohnivá zloba: Uvnitř Trumpova Bílého domu, která zobrazuje hlavu státu jako sebestředného monarchu s mentální úrovní malého dítěte, je pro Trumpa u příležitosti výročí příjemná asi tak jako rána pěstí do obličeje.

"Amerika debatuje o prezidentově příčetnosti. Trump, který se očividně nedokáže krotit, rozdmýchává na twitteru plameny tím, že se chvástá, jaký je velmi vyrovnaný genius, a ve vyhrožování Severní Koreji se vychloubá velikostí svého jaderného tlačítka," dodal The Economist.

Témata: Donald Trump USA