V Turecku se při přistání rozlomilo LETADLO! 120 zraněných! + FOTO

Letecká nehoda v Istanbulu (5.2.2020) 6

Autor: stars24.cz, ČTK

5. února 2020 17:20 | Aktualizováno: 5. února 2020 20:35

Nejméně 120 zraněných si dnes vyžádala nehoda letadla, které sjelo při přistání z ranveje na istanbulském mezinárodním letišti Sabihy Gökçenové. Podle záběrů zveřejněných médii se trup letounu rozlomil nejméně na tři kusy, část letadla začala hořet, informovala místní stanice NTV. Oběti na životech si neštěstí podle ministra dopravy nevyžádalo. Istanbulský guvernér uvedl, že letadlo sjelo z dráhy kvůli špatnému počasí. V době nehody hustě pršelo a vál silný vítr.

Havarované letadlo patří turecké nízkonákladové společnosti Pegasus Airlines. Do Istanbulu přiletělo z Izmiru, který leží na západě Turecka. Na palubě bylo 171 cestujících a šest členů posádky, informovala s odvoláním na úřady NTV. Letadlo začalo po nárazu hořet, oheň se ale podařilo rychle uhasit.

"Letadlo se nedokázalo udržet na ranveji kvůli špatným povětrnostním podmínkám a sklouzlo padesát až šedesát metrů," řekl istanbulský guvernér Ali Yerlikaya.

Podle NTV bylo 155 cestujících na palubě z Turecka a 22 ze zahraničí, mimo jiné z USA, Číny, Iráku či Izraele. Z občanů EU byl na palubě jen jeden Švéd. Češi podle tureckých médií letadlem necestovali.

A Pegasus airlines aircraft has crashed off the end of the runway at Istanbul airport #Turkey #Istanbul pic.twitter.com/o98TuYQ5R9

— CNW (@ConflictsW) February 5, 2020

Na záběrech z místa neštěstí je vidět, jak záchranáři evakuují z letadla cestující. Někteří pasažéři se z rozlomeného stroje dostali už před tím sami. Podle ministra dopravy Mehmeta Cahita Turhana si neštěstí nevyžádalo žádné oběti na životech. Guvernér Yerlikaya uvedl, že 120 lidí utrpělo zranění, většinou lehká. Všichni byli podle guvernéra převezeni do nemocnice. Vážný je ovšem stav dvou pilotů. Turecká média informovala, že se jedná o Turka a Jihokorejce.

Pegasus Airlines provozuje i lety do Prahy. Krátce po 14:00 SEČ odletělo z pražského letiště letadlo, které mělo přistát na letišti Sabihy Gökçenové. To ale kvůli nehodě uzavřeli a všechna letadla přesměrovali na velkokapacitní nové mezinárodní istanbulské letiště. Na něm podle serveru flightradar24.com přistálo krátce po 19:00 místního času (17:00 SEČ) i letadlo na lince z Prahy poté, co po určitou dobu kroužilo nad Marmarským mořem.

Podle agentury AP se podobná nehoda odehrála 7. ledna. Na stejném istanbulském letišti tehdy stroj aerolinek Pegasus Airlines se 162 pasažéry rovněž sjel z ranveje. Tehdy nikdo zranění neutrpěl.

Témata: Turecko letiště Istanbul Letecké nehody letectví Letadla Breaking News