Dopravní letadlo plné lidí SESTŘELIL ÍRÁN!

Zřícení ukrajinského letadla v Teheránu

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. ledna 2020 21:16 | Aktualizováno: 10. ledna 2020 11:00

Ukrajinské letadlo, které se zřítilo ve středu po startu v Teheránu, Írán sestřelil. S odvoláním na informace tajných služeb to dnes řekl kanadský premiér Justin Trudeau. Podle jeho informací letadlo zasáhla íránská raketa. Trudeau ale zároveň dodal, že to mohlo být neúmyslné.

Nehodu ukrajinského letadla mohl podle amerického prezidenta Donalda Trumpa způsobit něčí omyl. Pentagon zároveň odmítl komentovat zprávy o možném sestřelení letadla. Šéf íránské organizace pro civilní letectví (CAO) považuje za nemožné, aby letadlo zasáhla raketa. Agentura AP s odvoláním na dva americké oficiální zdroje předtím napsala, že "je velmi pravděpodobné", že letadlo zasáhla střela íránské protivzdušné obrany.

Boeing 737 ukrajinských aerolinek UIA se zřítil ve středu krátce po startu z teheránského letiště, neštěstí nepřežil nikdo ze 176 lidí na palubě. Několik hodin předtím íránská armáda zaútočila raketami na základny v Iráku v odvetné akci za zabití generála Kásema Solejmáního. Tento odvetný útok mířil na americké vojáky.

Trump dnes v Bílém domě řekl, že má "pocit, že se letadlu, jež spadlo v Íránu, stalo něco hrozného". "Někdo tam mohl udělat chybu," řekl prezident před novináři. "Někdo říká, že šlo o technický problém, já osobně si myslím, že to nepřipadá v úvahu," dodal.

Příčina nehody se teprve objasňuje, ale už se objevily hypotézy o možném sestřelení, srážce s bezpilotním letadlem i teroristickém útoku.

Americký časopis Newsweek napsal s odvoláním na zdroje v Pentagonu a tajných službách, že letadlo zasáhla raketa protivzdušné obrany. Podle zdrojů z Pentagonu mohlo jít o nešťastnou náhodu.

Agentura Reuters ale napsala, že ministerstvo obrany USA odmítlo zprávy o možném sestřelení letadla komentovat.

Zpravodajka stanice CNN Barbara Starrová, která informuje z ministerstva obrany, řekla, že v USA panuje názor, že Írán letadlo sestřelil omylem. Íránská armáda si podle ní mohla myslet, že čelí útoku. Jedna z možností je, že "jednotka íránské raketové obrany něco viděla na svém radaru a domnívala se, že jde do útok, takže vystřelila", sdělila Starrová.

Alí Ábedzádeh, který řídí íránskou organizaci pro civilní letectví, ale zprávy tohoto druhu označil za "nelogické povídačky". "Z vědeckého hlediska je nemožné, aby ukrajinské letadlo zasáhla raketa," citovala ho íránská agentura ISNA. "Když letadlo zasáhne raketa nebo střela, bude padat volným pádem. Jak by bylo možné, aby se pilot po zásahu letadla raketou nebo střelou snažil vrátit zpět na letiště?" řekl Ábedzádeh na dotaz CNN. Prohlásil, že letadlo po startu letělo pět minut a že se pilot po tu dobu snažil vrátit na letiště, ale nepodařilo se mu to.

Podle Newsweeku ukrajinské letadlo zasáhla omylem raketaNa místě dopadu ukrajinského civilního letounu, který se ve středu ráno zřítil u Teheránu a na jehož palubě zahynulo všech 176 osob, chtějí ukrajinští experti hledat případné úlomky ruské protiletadlové rakety Tor. Uvedl to dnes tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Podle něj je to jedna z hlavních verzí příčin katastrofy, spolu se srážkou s bezpilotním letounem či jiným létajícím předmětem, poruchou motoru nebo teroristickým útokem. Americký časopis Newsweek napsal, že letadlo zasáhla raketa protivzdušné obrany, a odvolal se na zástupce Pentagonu a americké tajné služby.

Ukrajina v noci na dnešek vyslala do Íránu skupinu 45 specialistů, kteří se mají podílet na vyšetřování neštěstí. Mezi nimi jsou podle Danilova i experti, kteří vyšetřovali katastrofu letu MH17 s 298 oběťmi. Malajsijský boeing na této lince v červenci 2014 na východě Ukrajiny sestřelila protiletadlová raketa; podle závěrů mezinárodních vyšetřovatelů to byla ruská raketa Buk, dodaná proruským separatistům. Moskva toto obvinění popírá.

"Posuzují se různé verze pádu letadla (u Teheránu). Mezi hlavní patří sestřelení letounu protiletadlovou raketou, včetně typu Tor. Informace o nalezení úlomků ruské rakety poblíž místa katastrofy se už objevily na internetu," uvedl Danilov, jehož citoval server Censor.net. Za další možnost označil srážku letadla s bezpilotním letounem, zničení a výbuch motoru kvůli technické závadě a explozi uvnitř letounu v důsledku teroristického činu.

"Naše komise v tuto chvíli domlouvá s íránskými úřady výjezd na místo katastrofy a hodlá hledat úlomky ruské protiletadlové rakety Tor podle údajů, které byly zveřejněny na internetu. Využijeme veškeré zkušenosti z vyšetřování útoku na boeing z letu MH17," dodal Danilov.

Podle Newsweeku stroj zasáhla raketa Tor-M1 ruské výroby. Dva zdroje z Pentagonu se domnívají, že šlo o nešťastnou náhodu. Předpokládá se, že v době, kdy letadlo spadlo, tedy po íránském raketovém útoku na základny v Iráku, byl aktivován íránský protivzdušný systém.

Raketu Tor (v kódu NATO Gauntlet) vyvinul Sovětský svaz v 80. letech a v současnosti existují i její modernizované verze. Rusko podle dostupných údajů vyvezlo do Íránu nejméně 29 bojových kompletů tohoto typu.

Podle íránského úřadu pro letectví ukrajinský stroj ve středu havaroval pravděpodobně kvůli technickým problémům. Agentura DPA ale upozornila, že není jasné, jak úřady tak brzy dospěly k takovému závěru. Agentura Reuters s odvoláním na odborníky západních tajných služeb ve středu napsala, že letoun postihla technická závada. Existují prý důkazy, že jeden z motorů letadla se přehřál.

Témata: zřícení ukrajinského letadla v Teheránu (8. 1. 2020) Írán Donald Trump