Pád ukrajinského letadla v Íránu: Nejméně 170 mrtvých!

Letecká nehoda, ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

8. ledna 2020 8:04

Nejméně 170 lidí zahynulo při nehodě ukrajinského letounu, který se dnes zřítil krátce po startu z teheránského letiště. Íránská státní televize informovala, že všichni lidé na palubě jsou mrtví. Agentura Reuters píše o 176 obětech, z nichž 167 je cestujících a devět členů posádky. Íránské úřady tvrdí, že příčinou neštěstí byla technická závada. Smrt všech lidí v letounu potvrdila podle předběžných informací i Ukrajina.

Podle íránského úřadu pro letectví stroj havaroval pravděpodobně kvůli technickým problémům. Agentura DPA však poznamenala, že není jasné, jak úřady tak brzy po zřícení stroje dospěly k závěru, že je příčinou technická závada. Havarovaným letadlem je podle dosavadních informací Boeing 737-800.

Média spekulovala o možné souvislosti neštěstí s eskalací napětí mezi Íránem a Spojenými státy. Americký Federální úřad pro letectví (FAA) v úterý zakázal americkým leteckým společnostem operovat ve vzdušném prostoru nad Irákem, Íránem, Ománským zálivem a Perským zálivem. Úřad tak učinil poté, co Írán v noci na dnešek raketami zaútočil na irácké základny s americkými a dalšími koaličními vojáky.

Smrt všech lidí na palubě stroje ukrajinských aerolinek UIA potvrdil základě předběžných zjištění ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Upřímnou soustrast příbuzným a přátelům všech pasažérů a posádky," uvedl podle agentury Unian. Dodal, že ukrajinský zastupitelský úřad v Teheránu zjišťuje informace o okolnostech tragédie a snaží se získat seznam cestujících. Na místě neštěstí je ukrajinský konzul.

We are following reports that a Ukrainian 737-800 has crashed shortly after takeoff from Tehran. #PS752 departed Tehran at 02:42UTC. Last ADS-B data received at 02:44UTC. https://t.co/qXWHUPGDTu pic.twitter.com/vuAi6TOqTp

— Flightradar24 (@flightradar24) 8. ledna 2020

Ruská média informovala, že stroj největších ukrajinských aerolinek UIA byl na cestě z Teheránu do Kyjeva a zřítil se krátce po startu.

Podle šéfa íránských záchranářů letoun po zřícení hořel, a proto nebylo možné přistoupit k záchranným pracím. Na místě přitom bylo nejméně 22 sanitek, čtyři záchranářské autobusy i vrtulník.

Mluvčí společnosti Boeing Michael Friedman agentuře AP řekl, že firma o zprávách z Íránu ví a shání další informace. Boeing, podobně jako jiní výrobci letadel, v podobných případech asistuje při vyšetřování. V tomto případě by však pomoci mohla bránit americká sankční politika vůči Íránu. Ta byla vyhlášena poté, co administrativa prezidenta Donalda Trumpa v roce 2018 jednostranně odstoupila od jaderné dohody s Íránem.

Témata: Letecké nehody letectví Letadla Írán Ukrajina