Havaj zachvátila panika po varování před raketovým útokem

Test severokorejské rakety

Autor: stars24.cz

14. ledna 2018 5:16

Obyvatele Havajských ostrovů dnes vyděsil poplach varující před okamžitou hrozbou útoku balistické rakety. Lidé do svých mobilů dostali textovou zprávu, která výslovně upozorňovala, že nejde o cvičení. Poplach byl zakrátko odvolán s tím, že jde o omyl. O incidentu byl informován prezident Donald Trump.

"Havaj ohrožuje letící balistická raketa. Vyhledejte okamžitý úkryt. Nejde o cvičení," stálo podle agentury AP v esemesce. Zpráva na ostrovech vyvolala paniku a pozdvižení na sociálních sítích.

Havaj ohrožují severokorejské balistické rakety, o nichž Pchjongjang tvrdí, že mají dostatečný dolet, aby zasáhly i kontinentální USA. Americký ostrovní stát je severokorejskému území nejblíže, na Havajské ostrovy by severokorejská raketa dopadla 20 minut po startu.

Letitý varovný systém z dob studené války byl oživen koncem minulého roku, místo sovětských bomb mají ale sirény varovat před severokorejskými strategickými raketami.

Havajský senátor Brian Schatz oznámil, že rozeslání falešné varovné zprávy bylo způsobeno lidskou chybou, která je "totálně neodpustitelná". Vyšetřování rovněž zahájila americká Federální komunikační komise (FCC), hlavní americký telekomunikační regulátor.

CNN s odvoláním na havajského guvernéra Davida Igea uvedla, že rozeslání zprávy vyvolal zaměstnanec havajské agentury pro mimořádné situace, který při střídání směn zmáčkl špatné tlačítko.

O poplachu byl podle Bílého domu informován prezident Donald Trump, kterého zpráva zastihla na golfovém hřišti na Floridě. Podle prezidentské kanceláře šlo "čistě o vnitrostátní cvičení".

Témata: Hawai Severokorejské zbraně