VIDEO: Výbuch plynu v Prešově má 8 mrtvých a 6 zadržených. CO SE PŘESNĚ STALO?

výbuch plynu v Prešově (6.12.2019)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

7. prosince 2019 18:49

Hasiči již prohledali všechna patra v bytovém domě ve východoslovenském Prešově zničeném pátečním výbuchem plynu a požárem. Předpokládají, že obětí neštěstí je osm, nalezli jich ale zatím jen sedm, uvedl mluvčí hasičů Peter Kovalík. Podle předběžných informací exploze nastala kolem poledne mezi devátým a 12. patrem stavby a zřítilo se její vnitřní schodiště. Plameny následně zasáhly část domu od šestého podlaží výše, přičemž čtyři horní patra podle hasičů zcela vyhořela.

"Hasiči prohledali všechna patra a nenašli žádné další oběti výbuchu a následného požáru v Mukačevské ulici v Prešově. Podle informací od policejního sboru a informací, kterými disponujeme, se poslední nezvěstná osoba nachází ve 12. patře. I přes veškerou snahu hasiči nenašli nic," uvedl Kovalík s tím, že toto patro detonace a následný intenzivní požár zasáhly nejvíce. "Celkově tedy předpokládáme, že počet obětí na místě neštěstí je osm, potvrzených a nalezených je sedm," uvedl.

Hasiči budou podle něj i nadále pokračovat na místě v práci podle požadavků krizového štábu a policie.

"Pět mrtvých jsme našli včera (v pátek), šestou oběť dnes ráno. Nyní vyprošťujeme z trosek tělo sedmé oběti, zřejmě staršího muže. Ještě o jednom člověku nic nevíme. Nemusel být v tom bytě. Doufáme, že nikdo nebyl na návštěvě," uvedl k možným obětem již dříve ředitel prešovských hasičů Ján Goliáš.

Až dnes ráno hasiči zcela uhasili požár, který v domě propukl okolo pátečního poledne. "Zásah probíhal celou noc, lokalizaci požáru ohlásil velitel zásahu před půlnocí, před sedmou ráno ohlásil likvidaci požáru," uvedl Hasičský a záchranný sbor na sociální síti. Na místě zasahovalo téměř 90 profesionálních hasičů a 29 dobrovolných hasičů s téměř 40 kusy techniky.

Příčina neštěstí zatím není známá. Jedna z obyvatelek upozornila, že v domě byl cítit plyn. Hasiči mají podezření, že výbuch souvisel s předěláváním plynového potrubí. Z něho nejspíš unikal plyn, který se nahromadil v nejvyšších patrech domu.

Podle Goliáše se nyní příčinou výbuchu a požáru zabývá vyšetřovací tým. "Povím to natvrdo, s přestavbou celého bytového domu hasiči nesouhlasili. Nesouhlasili jsme se stavebními úpravami z roku 2017. Byly tam porušeny některé předpisy. To mohlo způsobit i pád schodiště, přes které jsme nemohli vnitřek evakuovat," prohlásil šéf prešovských hasičů.

Neštěstí vyvolalo vlnu solidarity mezi obyvateli. Lidé do veřejných sbírek přispěli jídlem, oděvy či jiným zbožím a také penězi. Postoj veřejnosti ocenila i prezidentka Zuzana Čaputová, která vložila do oficiální sbírky 5000 eur (127.500 korun). Na oficiálním transparentním účtu na pomoc obětem, který zřídilo město, bylo v pátek večer více než 50.000 eur.

Slovenská policie kvůli výbuchu v Prešově zadržela šest lidí

Slovenská policie v souvislosti s pátečním výbuchem plynu v bytovém domě v Prešově zadržela jednatele stavební firmy i dělníky, kteří těsně před explozí v Mukačevské ulici prováděli výkopové práce. Informoval o tom server Korzár. Krajská policejní mluvčí uvedla, že zadržených je šest. Policie podle ní zahájila trestní stíhání pro trestný čin obecného ohrožení.

Podle mluvčího města Prešov, který se odvolal na informace od hasičů, stoupl počet obětí neštěstí na devět. Hasiči ale vzápětí tuto zprávu dementovali s tím, že současný stav je sedm nalezených obětí a pak ještě osmá, o které hasiči a policie vědí, ale zatím ji nenašli. Své prohlášení poté odvolal i mluvčí.

Slovenská policie uvedla na sociálních sítích, že kvůli výbuchu plynu již zahájil krajský vyšetřovatel trestní stíhání ve věci obecného ohrožení.

Témata: výbuch plynu v Prešově (6.12.2019) Slovensko