Karibik zasáhlo silné zemětřesení! Lidé panikaří!

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie

Autor: ČTK, stars24.cz

10. ledna 2018 9:47

Oblast Karibiku zasáhlo silné zemětřesení. Varování před hrozící vlnou cunami bylo ale nedlouho po vydání odvoláno. První drobné škody na domech hlásí Honduras. Zemětřesení bylo velmi mělké, ohnisko se nacházelo jen deset kilometrů pod povrchem.

Otřesy měly sílu 7,6 stupně, informovala dnes s odvoláním na americkou geologickou službu USGS agentura Reuters. Epicentrum se nacházelo v moři zhruba 200 kilometrů severovýchodně od obce Barra Patuca na severovýchodě Hondurasu a asi 300 kilometrů jihozápadně od Kajmanských ostrovů.

Otřesy pocítili v úterý pozdě večer místního času mimo jiné obyvatelé honduraské metropole Tegucigalpy. Slabě se daly otřesy cítit také v mexickém státě Quintana Roo, který leží na jihovýchodě země, ale i v Guatemale, Kostarice, Belize či Salvadoru.

První drobné škody jako praskliny na domech jsou hlášeny z honduraských departementů Colón, Atlántida a Olancho. Severovýchod Hondurasu, který byl epicentru nejblíže, je řídce osídlený, velkou část ho zabírají přírodní rezervace.

Tichomořské varovné středisko původně oznámilo, že hrozí nebezpečí vzniku cunami. Varování obdržely Jamajka, Portoriko a další karibské ostrovy i východní pobřeží středoamerických států. Později ale středisko varování odvolalo.

Honduraský prezident Juan Orlando Hernández na twitteru napsal, že záchranné složky jsou v pohotovosti. Obyvatele země vyzval, aby zachovali klid. Situaci přes odvolání varování před cunami nadále monitorují na Kajmanských ostrovech a v Portoriku. "Je důležité, aby lidé nechodili do vody a drželi se dál od pobřeží," uvedl zástupce portorických úřadů zodpovědný za bezpečnost Héctor Pesquera.

Témata: Zemětřesení honduras