Zástupci KLDR a Jižní Koree zahájili jednání po dvou letech mlčení

Jihokorejský ministr Cho Myung-Gyun (vpravo) podává ruku severokorejskému šéfovi delegace Ri Son-Gwon (vlevo) - 9. 1. 2018.

Autor: stars24.cz

9. ledna 2018 3:35

Na linii příměří oddělující oba korejské státy dnes začalo první přímé jednání mezi zástupci Pchjongjangu a Soulu od roku 2015. Informovaly o tom dnes agentury Jonhap či Reuters. Zástupci obou Korejí mají hovořit o olympiádě a bilaterálních vztazích.

Rozhovory začaly v 10:00 místního času (2:00 SEČ) v Pchanmundžomu v demilitarizované zóně, která rozděluje Korejský poloostrov, úvodním prohlášením jihokorejské deklarace, řekl podle agentury AFP mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení.

Dnešní rozhovory jsou první od prosince 2015 a jejich hlavním tématem má být účast severokorejských sportovců na Zimních olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu příští měsíc. Jednat by se však mohlo také o možnostech dalšího setkání rodin rozdělených hranicí nebo o uvolnění napětí mezi oběma zeměmi.

Dnešní jednání podle Reuters pozorně sledují i světoví vůdci, kteří vyhlížejí jakýkoli náznak uvolnění napětí na Korejském poloostrově. To v poslední době spíš narůstalo kvůli pokračujícímu severokorejskému raketovému a jadernému programu.

"Dnes povedeme rozhovory o severokorejské účasti na zimní olympiádě a paralympiádě v Pchjongčchangu i o zlepšení mezikorejských vztahů," řekl před zahájením jednání novinářům ministr pro sjednocení Čo Mjong-kjon, který stojí v čele jihokorejské delegace. Jeho delegace se prý také chystá hovořit o obnovení setkávání příbuzných, které od sebe oddělila korejská válka z 50. let minulého století.

Pozitivní průběh rozhovorů očekává vedoucí severokorejské delegace Ri Son-kwon, který je šéfem Výboru pro mírové sjednocení vlasti. "Dnes povedou Severní a Jižní Korea vážné a upřímné rozhovory," řekl Ri podle Reuters novinářům, než vešel do budovy, v níž se jednání koná. "Půjdou dobře," dodal zástupce KLDR.

Někteří jihokorejští činovníci doufají, že sportovci obou zemí by na zahájení zimní olympiády mohli nastoupit pod společnou vlajkou, jak tomu bylo už v Sydney v roce 2000.

Témata: Severní Korea (KLDR) Jižní Korea Olympijské hry 2018