VÝBUCH A STŘELBA ve Francii: Několik zraněných!

Francouzská policie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. října 2019 18:32 | Aktualizováno: 28. října 2019 19:21

Při střelbě před mešitou ve městě Bayonne na jihu Francie byli dnes vážně zraněni dva starší muži. Útočník proti nim obrátil zbraň ve chvíli, kdy se mu snažili zabránit v pokusu mešitu podpálit, informovala agentura AFP. Údajného střelce už policie zatkla.

Francouzská média uvedla, že zadržený 84letý muž má napojení na krajně pravicovou scénu. Údajně v roce 2015 kandidoval za nacionalistické Národní sdružení Marine Le Penové. Policie o motivu střelce zatím nic bližšího nesdělila.

Při střelbě před mešitou utrpěli zranění 74letý a 78letý muž, oba byli převezeni do nemocnice. Na místě podle agentura Reuters explodoval zapálený kanystr s benzínem, jednalo se ale pouze o slabý výbuch. Střelec při útěku z místa činu rovněž zapálil stojící auto.

Policie podezřelého zatkla krátce po činu v blízkosti jeho bydliště v obci Saint-Martin-de-Seignanx. V jeho autě se našla střelná zbraň.

Ministr vnitra Christophe Castaner v první reakci vyjádřil podporu rodinám zraněných a muslimské komunitě. Útok odsoudila také Le Penová, která řekla, že takový čin odporuje hodnotám jejího hnutí.

Témata: Francie střelba ve Francii