Rodinu držel roky ve sklepě! DĚTI NEVĚDĚLY, že na světě žijí další lidé

Muž ze statku s izolovanou rodinu je podezřelý z omezení svobody

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

16. října 2019 20:49

Na farmě ve vesnici Ruinerwold objevila policie šest dětí, které osmapadesátiletý muž roky držel naprosto izolované ve sklepě. Rakušan se šesti dětmi ve věku od 18 do 25 let, které ale nejsou jeho, strávil ve sklepení domu devět let.

Údajně čekali na „konec věků“. Zadržované se podařilo osvobodit jen díky náhodě, když se jednomu zhruba pětadvacetiletému muži podařilo uprchnout a dostat se do místní hospody, kde vyhledal pomoc.

Nizozemská policie dnes vyslýchala Rakušana, který platil nájem za statek, kde dlouhá léta žilo v naprosté izolaci v uzamykatelné tajné místnosti šest členů jedné rodiny. Objeveni byli v pondělí. Policejní mluvčí dnes podle agentury Reuters oznámila, že muž je ve vazbě. Nizozemská prokuratura dnes uvedla, že 58letého muže ve čtvrtek vyslechne také soudce. Muž je totiž podezřelý z omezování osobní svobody a ohrožování zdraví druhých osob.

Vyšetřovatelé se vzhledem k mnoha nejasnostem pokoušejí zjistit, co se na statku vlastně dělo. Podle prokuratury je však muž podezřelý z nezákonného omezování osobní svobody a ohrožení zdraví a ve čtvrtek bude předveden před vazebního soudce.

Policie našla zmatené a zbídačené lidi poté, co se jednomu z nich podařilo uprchnout a v místní hospodě požádat o pomoc. Události se staly v provincii Drenthe na severovýchodě Nizozemska. Rakouské ministerstvo zahraničí už v úterý oznámilo, že zadržený je Rakušan. Na statku ale tento osmapadesátiletý muž, který je podle tisku tesař, nežil.

Skupina - otec a pět nyní dospělých dětí ve věku mezi 18 a 25 lety - "pobývala ve velmi provizorních prostorech", uvedl v úterý místní starosta Roger de Groot bez dalších podrobností. "Něco takového jsem ještě nezažil," dodal. Matka sourozenců podle starosty zemřela ještě před tím, než se rodina na farmu v roce 2010 nastěhovala.

Nizozemská média se domnívají, že skupina čekala na "konec světa", ale vyšetřovatelé to nepotvrdili. "Slyšeli jsme mnoho spekulací, ale policie se musí zabývat fakty. Stále neznáme odpovědi na mnoho otázek," uvedla policejní mluvčí.

Nikdo ze členů rodiny ale nebyl v obci Ruinerwold přihlášený k pobytu, upřesnila policie. To podle nizozemských médií vysvětluje, proč se o ni nikdo nezajímal. Policie nasadila mimo jiné bezpilotní letoun, aby pořídil záběry budovy, snímá na místě otisky prstů a zpovídá sousedy.

Témata: Nizozemí zajímavosti krimi