Sebevražda ONLINE: Jed, který vypil exgenerál Praljak, nebylo možné odhalit

Slobodan Praljak

Autor: Jan Novák, stars24.cz

31. prosince 2017 21:22

Jed, který na konci listopadu pozřel bývalý generál bosenských Chorvatů Slobodan Praljak bezprostředně po vyslechnutí svého rozsudku u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY), nebylo možné předem odhalit. Po skončení interního vyšetřování to dnes podle agentury AFP oznámil tribunál, který dnešním dnem oficiálně ukončil svou činnost.

"Neexistuje žádné opatření, kterým by bylo možné v jakékoli fázi jed odhalit," uvedl soudce Hassan Jallow. Vyšetřování podle něj neodhalilo žádné selhání ze strany mezinárodního tribunálu. Pravidla pro zacházení se zadrženými všechny složky ICTY dodržely, dodal Jallow.

K nemožnosti odhalit jed tribunálem podle vyšetřování přispěla "malá velikost lahvičky, omezení v důsledku pravidel prohledávání (zadržených) a povaha kontrolních zařízení, které má ICTY k dispozici".

Vyšetřování Praljakovy sebevraždy nadále vede Nizozemsko, které trestní tribunál na svém území hostilo.

ICTY vedl nezávislé vyšetřování sebevraždy někdejšího generála bosenských Chorvatů od počátku prosince. Praljak byl 29. listopadu v Haagu odsouzen k 20 rokům za mřížemi za zločiny spáchané během války v Bosně v 90. letech. Po vyslechnutí verdiktu vypil smrtící tekutinu a následně v nemocnici zemřel. Podle výsledků pitvy požil kyanid draselný.

Dnešním dnem ukončil ICTY oficiálně svou činnost. Tribunál se sídlem v Haagu se zabýval válečnými zločiny spáchanými od roku 1991 na území někdejší Socialistické federativní republiky Jugoslávie. Tribunál obžaloval celkem 161 osob. Z toho 90 obžalovaných ICTY odsoudil, 19 lidí zprostil obvinění, v 37 případech byla obžaloba stažena nebo byl proces předčasně ukončen (třeba kvůli úmrtí obžalovaného).

Justici jednotlivých exjugoslávských republik bylo předáno 13 kauz. Zbylé dva obžalované čeká obnovený proces u Mechanismu OSN pro mezinárodní trestní tribunály (MICT), který převezme agendu ICTY.

Témata: Slobodan Praljak Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY)