Mladý norský rybář vytáhl z hlubin moře rybího "mimozemšťana"

Mladý norský rybář vytáhl z hlubin moře rybího

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

17. září 2019 6:09

Mladý norský rybář zažil šok, když se u pobřeží ostrova Andoya na severu Norska vydal na lov platýsů černých.

Místo nich se mu na háčku objevila hlubokomořská ryba vypadající jako mimozemšťan s velkýma, vypoulenýma očima, napsal zpravodajský server news.com.au.

Ryba, kterou ulovil, se jmenuje chiméra podivná a patří mezi paryby stejně jako například žraloci. Jméno tyto ryby dostaly podle řecké mytologické příšery, co měla hlavu lva a ocas draka. Žijí ve značné hloubce a jsou jen zřídka uloveny.

Podivný vzhled chimér, které se živí mořskými kraby a šneky, stačí, aby se člověk vyděsil. Vědci předpokládají, že jejich velké oči se vyvinuly proto, aby lépe viděly v temné hloubce moří a oceánů.

Devatenáctiletý Oscar Lundahl na svůj úlovek patrně nikdy nezapomene. "Chtěli jsme lovit platýse černé, což je vzácný druh, který žije asi osm kilometrů od pobřeží," řekl novinářům Lundahl. "Měl jsem ve vodě čtyři háčky a ucítil jsem, jak mi zabírá něco dost velkého. Lovili jsme v hloubce 800 metrů a trvalo asi 30 minut, než jsem rybu vytáhl," dodal.

Kvůli extrémní změně tlaku chiméra vytažení na hladinu nepřežila. Protože nechtěl plýtvat, vzal ji Lundahl navzdory jejímu bizarnímu vzhledu domů a usmažil. Chutnala prý výborně. "Trochu jako treska, ale byla chutnější," uvedl.

Témata: Ryby norsko