Tragické Vánoce v Tatrách: Po dvou mrtvých Češkách zde zahynul i mladý Čech

Vysoké Tatry, pohled na Skalnaté pleso a Lomnický štít

Autor: stars24.cz

26. prosince 2017 14:55

Ve Vysokých Tatrách zahynul po pádu další český turista. Třiatřicetiletého muže, jenž nejevil známky života, dnes dopoledne ve Velké Studené dolině objevili náhodní turisté, oznámila Horská záchranná služba (HZS). Už v pondělí zemřely při dvou různých neštěstích ve Vysokých Tatrách dvě Češky. Letos tak už ve slovenských horách zahynulo nejméně sedm Čechů.

Čtyřiadvacetiletý turista, rovněž z České republiky, utrpěl v pondělí vážná zranění a podle záchranářů byl v kritickém stavu.

Pád při výstupu v Malé Studené dolině byl dnes příčinou úmrtí i polského turisty. Jeho krajanka se dnes zranila při výstupu na zledovatělé stezce vedoucí na Slavkovský štít. "Během pádu utrpěla několik zranění v obličeji a byla v šoku," uvedli záchranáři na své internetové stránce. Zraněná byla letecky převezena do nemocnice v Popradu.

Návštěvníky, kteří se chystají na túry, dnes horská služba varovala před nepříznivými podmínkami, především zledovatělým povrchem, kvůli němuž hrozí nečekané uklouznutí. Zdůraznila, že je třeba mít příslušné vybavení.

Ve středu se na hřebenech Tater navíc očekává silný vítr, který by v nárazech mohl dosáhnout rychlosti 135 až 160 kilometrů za hodinu. "Prosíme všechny návštěvníky, aby za těchto podmínek zvážili svůj pohyb v horských oblastech," uvedla HZS. Výstraha se podle ní týká především vyznavačů pěší turistiky, horolezectví a skialpinismu.

Témata: Vysoké Tatry neštěstí