Sopka Stromboli vybuchla! Dým viděli na kilometry daleko!

sopka Stromboli

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. srpna 2019 9:27

Sopka Stromboli na stejnojmenném italském ostrově nedaleko Sicílie dnes krátce po poledni opět vybuchla, exploze byla podle agentury ANSA silnější než ta ze začátku července, při níž zahynul jeden turista. Podle hasičů, kteří vyrazili na místo hasit lesní požár způsobený lávou, nebyl při výbuchu nikdo zraněn.

Otřesy způsobené dnešní explozí na Stromboli pocítili podle agentury ANSA i turisté na dalších ostrovech Liparského soustroví, jehož je Strombolisoučástí. Vysoký sloupec dýmu byl vidět na kilometry daleko.

Vulkanický materiál ze sopky Stromboli způsobil požáry v neobydlené části ostrova, menší požáry jsou ale hlášeny i v oblasti obce Ginostra na západní straně ostrova. Právě tam zemřel 3. července 35letý turista ze Sicílie, kterého erupce překvapila na cestě k vrcholu sopky. Jeho brazilský přítel utrpěl vážná zranění.

Ostrov Stromboli je i přes aktivní sopku vyhledávaným turistickým cílem. Žije na něm asi 500 stálých obyvatel, v létě se počet lidí na ostrově výrazně zvyšuje díky turistům.

Témata: sopka Stromboli